Hoe kan het dat Hitler in staat was om zoveel intelligente mensen te overtuigen van zijn onmenselijke plannen?

Ik kan me voorstellen dat de lagere bevolkingsklassen makkelijk te overtuigen waren; ze leefden immers in slechte omstandigheden en luisterden waarschijnlijk graag naar iemand die grote verbeteringen in het vooruitzicht stelde. Maar Hitler had ook genoeg mensen om zich heen die al een comfortabel leven leidden en die toch de meest afschuwelijke daden verricht hebben in de naam van de Fuhrer.... Hoe kunnen zoveel intelligente, vrij denkende mensen zich hebben laten overtuigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen, ook intelligente, zijn geneigd zich te conformeren en zich aan te passen aan groepsgedrag. Hitler had een charme en gezag, hij wist heel goed mensen te bespelen en zo de overgang van wens naar wil te overschreiden. Hij pakte leiders in, de rest van het volk volgde grotendeels vanzelf. Dat was hem in een keer nooit gelukt, hij heeft de weg der geleidelijkheid gekozen en op het gunstigste moment zichzelf verheven tot een god waarin mensen zijn gaan geloven. De mensen om zich heen maakte hij tot handlangers. Sommige dingen zijn in de film Der Untergang goed zichtbaar gemaakt. tevens hebben zeer omstreden proeven met studenten bewezen hoe gemakkelijk een weldenkend mens kan veranderen is een beul en een sadist. Een van de eerste voorwaarde daartoe is onderscheid tussen mensen brengen en een groep mensen de schuld van alles te geven. Hitler kanaliseerde alle frustratie die er waren en stelde de Joden daar verantwoordelijk voor. Door de Joden op te ruimen, ruimde Hitler in de ogen van velen het probleem van hun misere op. toen men er achter kwam dat na het doden van 6000 000 Joden de problemen nog niet opgelost waren was het gehele volk gecompromitteerd. Er zijn echter ook veel Duitse mensen die consequent geweigerd hebben hieraan mee te werken. Velen daarvan hebben de oorlog dan ook niet overleefd. Zo gevaarlijk is manipulatie en demagogie. Ook vandaag de dag moeten we voor mensen die dit trachten te doen, uitkijken. Laat ons dus niet als blinde paarden achter volksmenners aanlopen die alleen zichzelf dienen Echte democratie, juist ook binnen de partijen kan dat voorkomen.

overredingskracht, charisma, mensen achter zich scharen, aan de macht komen, en dan je eigen wetten bepalen. mensen dwingen en bang maken zodat ze achter je blijven staan uit angst. Hitler’s Nazi Partij (inmiddels van naam veranderd in de NSDAP) kreeg 18% van alle stemmen in de verkiezingen van 1930. In 1932 stelde Hitler zichzelf kiesbaar als president, hij kreeg 30% van alle stemmen, hierdoor werd de winnaar, Paul von Hindenburg, gedwongen om Hitler kanselier te maken, Hitler werd dit in januari 1933. Toen Hindenburg stierf in augustus 1934, kreeg Hitler het opperbevel. Met een verbeterende economie door het invoeren van werkgelegenheidsprojecten (zoals het aanleggen van de Autobahnen) nam Hitler alle eer op zich en benoemde zich tot dictator. In november 1937 maakte Hitler bekend dat hij de wereld wou overnemen en hoe hij dit wilde gaan doen. Hitler sloot een niet aanvalscontract met de Sovjet-Unie en viel binnen in Polen op 1 september 1939, dit was het begin van de oorlog. Toen Amerika zich ging bemoeien met de oorlog in 1941 ging het al stukken minder met Hitler zijn wereld verover plannen. Het trachten te veroveren van de Sovjet Unie heeft hem zijn kop gekost. Daar heeft hij zware verliezen geleden en uiteindelijk hebben de Russen hem samen met Amerika en Engeland terug naar Duitsland gejaagd. Hitler pleegde zelfmoord op 30 augustus 1945. Direct daarvoor was hij getrouwd met Eva Braun. Samen met 11 andere mensen pleegde hij zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. Van te voren had hij opdracht gegeven om zijn en Eva’s lijk te verbranden en ze onherkenbaar te maken. Toen was het Hitler al gelukt om tweederde van de joden in Europa uit te moorden

In de crisisjaren voor de oorlog ging het ook de betergestelden 'slecht' en een zondenbok is dan snel gevonden. Vergeet niet dat wat Hitler zei alleen in Duitsland speelde. Ook in Nederland, Frankrijk, Italie en veel andere landen was er een economische crisis en waren er al opvangkampen. Hitler kon veel mensen verbeteringen beloven en zorgde voor werk (en nog meer propaganda). Werk was goed voor veel lagen van de bevolking en dan doet men voor de waarheid wel een oogje dicht. Vandaar ook het 'gehate' uitspraak van veel Duitsers na de oorlog "Wir haben es nicht gewußt". Dat er iets niet klopte, zou men eigenlijk op 2 vingers kunnen bedenken, maar dat het zo erg was, kon men niet geloven. Veel intelligente mensen zijn in die tijd uit Duitsland gevlucht of gewoon vervolgd/gevangen genomen. In een dictatuur van deze omvang moet je stevig in je schoenen staan, om je mond open te doen en te protesteren. Als je zelf voor de keus staat een kogel te koppen of je mond te houden, dan redden veel mensen liever hun eigen hachje. Dat is nu niet anders dan in 1936....

Ik denk dat iedereen, welgesteld of arm, altijd wel de neiging heeft zich te willen verbeteren/of iig vindt dat het met zijn/haar welgesteldheid wel mee valt. Maw: dikke kans iedereen zich aangesproken heeft gevoeld toen Hitler zei dat het beter kon. Bovendien is het ook wel iets menselijks om je 'beter te voelen dan', kijk maar naar voetbal en wat er in stadions gebeurt. EN, wat Bastanova ook al schrijft: het is angstaanjagend om te zien hoe sadistisch een mens kan zijn. Dat is te zien in die test en omdat dat zo griezelig gemakkelijk gaat, is de film (uit mijn hoofd) The Wave verboden, want het werkt echt.

Bronnen:
http://histoforum.digischool.nl/lesmateria...

Intelligent lol. Dit heeft niks te maken met hoger of lagere leef omstandigheden. Als je zo denkt denk dan ook eens aan de kansen die mensen hebben. Veel hoger opgeleiden mensen zonder toekomst leid tot onvrede. Dus je kan beter ontevredenheid pakken als redenen dat mensen op hitler stemde. Ook moet je je voorstellen dat hij veel beloftes nakwam in het begin. Vanuit een crisis tijd begon hij werk te creëren maar dan gericht op de oorlog. Er kwamen snelwegen hij en de economie groeide sterk. Ik geloof dus ook nooit dat mensen kozen voor de oorlog dat was hitlers keuze toen hij volle macht had. Zo geloof ik ook dat veel mensen nu om die redenen om wilders gestemd hebben. Als zo iemand zich druk maakt over hoofddoekjes dan denk ik bij mezelf: Van alle problemen die we hebben hoort dat toch ergens onderaan maar goed. Ik geloof dus ook niet dat die mensen niet intelligent zijn maar eerder on te vrede. Hetzelfde zoals ik erover denk alleen daarin tegen stem ik niet.

Hij haalde de mensen over door zijn beloften na te komen. hij beloofde bijvoorbeeld dat alle werkloosheid in een paar jaar zo ie zo gehalveerd zou zijn, dat lukte hem. Hij zorgde voor een betere welvaart en ook dat lukte. Zo haalde hij mensen grotendeels over. zijn laatste methode was onderdrukking enzo. Hij maakte veel reclame via schoolboeken (!), tijdschriften, reclames, etc. ik hoop dat je hier wat aan hebt ;)

In de hieraan voorafgaande periode waren intellectuelen beetje voor beetje gewonnen geraakt voor de evolutiegedachte. Die had sinds Darwin opgang gemaakt, en was, nadat ze de (op dat moment uiterst progressieve) wetenschappelijke wereld leek te hebben overtuigd, aanvaardbaar geworden om de mensheid een geloofwaardige toekomst te kunnen voorschotelen. Eens dit punt bereikt slaagde ze er in door te dringen tot parallelle terreinen, via sociaal darwinisme ed meer, en vervolgens de gehele maatschappelijke structuur te ondergraven en er haar 'zaad' in te planten. Toen Hitler, min of meer geworteld in een soort romantische mythologie, met concrete projecten naar voren trad, was het fundament in hen al gelegd /aanwezig, en was het maar een kleine stap hen ervan te overtuigen dat ze binnen zijn projecten meer kans op snel succes/ slagen maakten en een 'naam' op te bouwen , dan in welke denktrant maar ook die noeste arbeid en gezond denken vereiste. Dus snel hun wagonnetje aan het treintje koppelen! Dit was een buitengewone kans, mede omdat in het zionisme, het communisme en de anti-Britse expansie- gezindheid verscheidene gezonde ogende en krachtige tegenstanders leken schuil te gaan, waartegen het nazisme meende te kunnen optornen, met kans op succes en het vooruitzicht een wereldheerschappij te kunnen verwerven .

Deze vraag is bij ons tijdens de les maatschappijleer , zo'n 25 jaar geleden ook al eens gesteld. de leraar kon niet direct een antwoord formuleren, maar heeft toen de film "the wave" laten zien. dit gaat over deze vraag. het is een heel confronterende film, iedereen raakt in de ban van één persoon, en volgt diegene ook. in aanvulling op het antwoord van euca, die de spijker op zijn kop sloeg. charisma, inspelen op het groepsgevoel, slachtofferrol aannemen, schuldige aanwijzen en hup, de hele meute rent achter de leider aan. de bron is een site over deze film, hij is hier ook online te bekijken. de film duurt ongeveer 50 minuten, maar is zeker de moeite waard als je het waarom wil begrijpen.

Bronnen:
http://histoforum.digischool.nl/lesmateria...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100