Waarom bevatten gekookte aardappelen minder Joule/calorieen dan gebakken aardappelen?

En waarom kan je beter gekookte aardappelen eten dan gebakken aardappelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Naast dat ver voor extra joules zorgt, drogen aardappelen die gebakken worden ook uit. het drogestofgehalte neemt dan dus toe en per gram neemt ook daardoor het aantal joules per gram eindproduct toe. Overigens is wat olie niet schadelijk hoor. Vooral pindaolie en olijfolie zijn gezond. Laat de zaak niet aanbranden, benzopyreen en PAK's zijn beslist ongezond!!

Als je aardappelen bakt trekt er vet (olie, boter, etc) in de aardappel. Olie bevalt ook 'calorieën'. Je heb vet nodig voor een gezond voedingspatroon, alleen te veel (voornamelijk) verzadigd vet is niet goed.

Aan gebakken aardappelen is vet (boter of olie) toegevoegd, om in te bakken, en dat maakt het eindproduct iets calorierijker dan simpelweg gekookte of gepoft aardappelen. Gekookte aardappelen zijn niet per definitie gezonder dan gebakken aardappelen. Het hangt van vele factoren af, de aardappelsoort, de bereidingstijd, de versheid van de aardappelen, en ook bijvoorbeeld of je er een sausje of jus bij eet. Op zich kun je stellen dat in de schil gepofte aardappelen het gezondst zijn, dan gekookte (niet te lang) aardappelen en gebakken aardappelen (niet in teveel boter of olie) en dan gefrituurde aardappelproducten (die bevatten nog veel meer olie.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100