veranderd je kleurgen naarmate je ouder wordt?

bijv: een oud oma krijgt alleen maar dan grijs haar ipv bruin is dan hierdoor het kleur gen veranderd? of

Weet jij het antwoord?

/2500

nee dat heeft met de aanmaak van pigment te maken

Een gen kan nooit veranderd worden! (behalve in een labo)

Genen zullen normaal gesproken niet zomaar veranderen. Tenzij inderdaad gemanupileerd in een laboratorium. In het geval van grijs haar zijn de voornaamste oorzaken, een vermindere aanmaak van melanine en het afsterven van melanocyt-stamcellen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Haarkleur

Nee, naarmate mensen verouderen beginnen de pigmentcellen in hun haarfollikels traagjes af te sterven. Een follikel met minder pigmentcellen zal minder melanine produceren en melanine geeft kleur aan haar. Met een geleidelijke vermindering in de hoeveelheid melanine, zullen de lokken tot slot transparant worden en er zilverkleurig, wit of grijs uitzien. Het duurt gewoonlijk ongeveer tien jaar vooraleer de grijze kleur het hele hoofd domineert.

Bronnen:
http://www.kapsels.net/advies/grijs_worden.htm

Het heeft wel degelijk iets met je genen te maken maar dan met een moeilijk woord gen-expressie. Om het wat simpeler te maken: Genen die aanstaan zorgen voor de aanmaak van een eiwit, bijvoorbeeld haarpigment, genen die uitstaan maken geen eiwit aan dus geen haarpigment. Daardoor worden mensen grijs. Gen expressie is iets wat erg ingewikkeld geregeld kan zijn. Bijvoorbeeld Gen 1 staat aan, zorgt ervoor dat gen 2 aangaat en die zorgt ervoor dat gen 3 aangezet wordt dat uiteindelijk het eiwit maakt voor je haarkleur. Wat ik bedoel te zeggen als je ouder wordt kan de gen-expressie van bepaalde genen veranderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100