Gaan je smaakpapillen achteruit met je leeftijd? Of word je ongevoeliger voor bepaalde smaak?

Vroeger was een Mars of een Raider in mijn herinnering echt tien keer lekkerder dan tegenwoordig. Bepaalde voedingsmiddelen vond ik als kind echt ontzettend vies. Tegenwoordig lust ik eigenlijk alles en lijken die Mars en die Twix heel gewoon. Komt dat omdat de smaakpapillen minder gevoelig worden naarmate je ouder wordt, treedt er een bepaalde gewenning op of romantiseer ik 'vroeger' te veel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zowat alles gaat achteruit maar smaak ontwikkelt zich naarmate je ouder wordt. Baby's vinden zoet en vet lekker omdat het de hoofdsensaties van moedermelk zijn. Blijf je daarin hangen dan word je vaste klant bij MacDonalds en dergelijke etablissementen. Op zich kun je die moedermelk een jaar of twee volhouden, zoals in veel ontwikkelingslanden gebruikelijk is. Maar daarna moet je jezelf toch echt wennen aan de wat bitterder smaken van groente, vlees en vis, waarbij ook reuk een niet te onderschatten rol speelt want eigenlijk nog veel belangrijker voor de smaak dan zoet, zuur, bitter en zout. Marsen, Raiders, Nutsen en al die andere zoetigheid appelleren nogal aan je moedermelktijd door de zoete smaak, de vettigheid en de overeenkomende mondbeleving en geur. Wees blij dat je volwassen bent qua smaak zodat je van veel genuanceerder smaken kunt genieten dan kleine kinderen, zoals die van oude kaas, spruitjes, volkorenbrood, mosselen, metworst, haring, hachee, haricots verts, doorgerijpte ribeye steak, makreel, etc. etc. om van de culinaire verrassingen in goede restaurants nog maar te zwijgen.

Ze worden minder gevoelig. Dat is ook een veelgebruikte verklaring waarom kinderen spruitjes niet te eten vinden, en volwassen vaak juist wel lekker. Als je ouder wordt ben je minder gevoelig voor de bittere smaak ervan.

Verandering van smaak, in het bijzonder verlies van smaak, is een algemeen probleem bij de ouder wordende mens en kan veroorzaakt worden door een aantal oorzaken. Zoals de meeste zintuigen, wordt de smaak ook minder naarmate de leeftijd toeneemt omdat de smaakpapillen degenereren. Daarnaast kunnen er problemen optreden die een gering smaakverlies veroorzaken bij jongere mensen, maar een aanzienlijke schade opleveren bij wat er nog over is aan smaak bij ouderen.

Bronnen:
http://gezondheid.plein.nl/specials/index....

Je romantiseert vroeger niet hoor. De gevoeligheid van de smaakpapillen gaat achteruit, waardoor je minder proeft en waardoor super lekker met de tijd lekker wordt en vies wordt normaal.

Ik sluit me aan bij voorstaande antwoorden: het heeft zeker te maken met ouder worden. Maarrrrr: ook de smaak van vele produkten zijn veranderd!!! Om het even in het gezonde te houden: de tomaten zijn waterballen, evenals de komkommers, om maar iets te noemen. Geen smaak zit er meer aan. En dat is niet, omdat ook ik iedere dag een dag ouder wordt ;-), maar omdat dit een feit is. Om nog de ouderwetse smaak van ham te proeven moet je ver zoeken: soms vind je een slager, die er nog iets van "brouwt". Heel jammer!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100