wat gebeurt er als een iris teveel licht doorlaat?

Als je Iris (van je oog dus) teveel licht doorlaat wat zijn dan de gevolgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

kan je blind worden.

Je iris zelf, laat geen licht door. De iris is de "sluiter" om het maar zo te zeggen (zoals bij een camera) die de pupil groter of kleiner maakt, naar gelang de sterkte van het licht, het licht valt in de pupil. De iris verkleint de pupil tot een minimum indien er (te) veel licht doorgelaten wordt. Mocht er zoveel licht inkomen, dat het oog het niet kan verwerken, kan er blindheid ontstaan. Zoals je sneeuwblind kunt worden (zonder bescherming naar de weerkaatsing van de zon kijken in de sneeuw) maar bijvoorbeeld bij het afgaan van een atoombom is het licht ook schadelijk en kan blindheid veroorzaken. Dus het antwoord op je vraag is, dat je blind "kunt" worden indien er overmatige of schadelijke belichting in je oog komt, waartegen het niet beschermd kan worden. Zo werkt je oog: http://nl.wikipedia.org/wiki/Iris_(anatomie)

Wanneer er teveel licht op je netvlies komt, beschadigd deze. Daarom hebben wij een pupilreflex die deze lichtval constant houd. Voor een mooie animatie en verdere uitleg kan je kijken op de onderstaande link.

dit kan tijdelijk of blijvende blindheid of slechtziendheid veroorzaken afhankelijk van de schade aan het netvlies of het hoornvlies (deze herstelt of niet) denk bv aan lasogen of sneeuwblindheid, maar ook een blijvende blindheid dus

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100