Zullen de sterren die in het hart van onze melkweg rond het superzware zwart gat draaien , in het zwarte gat terechtkomen ?

Afgelopen jaren is bewezen dat er in het hart van onze Melkweg zich een superzwaar zwart gat bevindt. Sterren vlak bij het zwarte gat draaien er als "kometen om een zon" omheen , in ellipsvormige banen .

Is deze situatie stabiel , en blijven sterren rustig hun baantjes om het zwarte gat draaien , of worden ze uiteindelijk opgeslokt ?

Toegevoegd na 1 dag:
Hier een Engelstalig artikel over het onderzoek in Sky and Telescope :

www.skyandtelescope.com/news/home/27621359.html

Toegevoegd na 1 dag:
Artikel van twee jaar geleden in Nrc :

www.nrc.nl/wetenschap/article2091544.ece/Zwart_gat_in_melkweg_nauwkeurig_gewogen

Weet jij het antwoord?

/2500

Een linkje met het 'bewijs' lijkt me wel aardig... Als de theorie van het centrale zwarte gat klopt, zullen de dichtszijzijnde worden opgeslokt en die verder zijn, blijven rondjes draaien (net als 'onze' planeten om de zon).

Als sterren inderdaad té dicht in de buurt van het zwarte gat ---in dit geval een supermassief zwart gat in 't centrum van ons melkwegstelsel---- vertoeven en binnen het enorme zxwaartekrachtsveld ervan terechtkomen,dán wordt hun rotatiebaan instabiel en wordt er stééds meer materie van dergelijke,ten "dode"opgeschreven sterren, opgeslokt door dat zwarte gat. Dus kortom,ja. Uiteindelijk is dat voor dergelijke sterren fataal. Bovendien neemt daardoor de omvang van het zwarte gat (door middel van deze accretie van stellaire materie,toe) Toegevoegd na 6 minuten: even nog dit: je kunt ook ff kijken op You Tube,en tik dat dit in bij "zoeken":The Supermassive Black Hole at the center of our Galaxy. Daar kun je een filmpje van 3'58" zien over dit interessante onderwerp.

Op dit moment blijkt ‘ons gat’ weinig eetlust te vertonen. Men neemt aan dat dit ‘voorlopig’ is. Zonnen en objecten draaien rond dat gat als bijen rond hun korf , elliptisch of parabolisch gewijs. Het is door die bewegingen te observeren dat men weet dat er een gat moet zijn …. De kern van ons melkwegstelsel is quasi onzichtbaar . Zoals bij observaties bij andere ‘zwarte gaten’ kunnen hele groepen sterren erin verdwijnen. Onze melkweg loopt ergens nog een risico:het kan dwergmelkwegstelseltjes in de buurt opslorpen maar het wordt mogelijk ooit opgeslorpt door onze grote buurman die razendsnel naar ons toe komt. En dan kunnen zwarte gaten fusioneren Toegevoegd na 4 minuten: Hier heb je een heel leuke site over die gaten Toegevoegd na 16 minuten: ons melkwegstelsel is redelijk groot vergeleken met andere met 200 tot misschien wel 300 miljard sterren

Bronnen:
http://www.rug.nl/sciencelinx/blackholegam...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100