Is het universum plat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een uurtje hebt, raad ik je de film hieronder aan. Antwoord; Ja, zover je een driedimensionaal object geometrisch plat kunt noemen, lijkt het universum plat. In tegenstelling tot de bol of zadelvorm die anders tot de mogelijkheden behoorden.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIo

Dat ligt eraan welke waarde van Omega je gebruikt.

Ben jij plat? Jij leeft binnen het universum. Als jij niet plat bent, kan het universum dat ook niet zijn, anders zou je er niet in passen.

De verschillende universa liggen naast elkaar als snedes brood.

Bronnen:
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html

Ook een versie is, dat het eruit ziet als een doughnut, dus met een 'holte' in het midden, dat er meerdere universa naast elkaar zijn, en dat een botsing (als van twee zeepbellen) van twee universa de oerknal is geweest.

Bronnen:
nat. geogr, naam programma weet ik niet meer

Het universum is niet plat maar ook niet bol. Je kunt je geen vorm indenken omdat het universum meerdere dimensies heeft waarbij de tijd in de ene uithoek langer kan duren dan in de andere uithoek. Als een propje verfrommeld papier. Ook afstand is in het universum onbegrijpelijk: Er bestaan namelijk wormholes, dat is een soort 3d tunnel die twee ruimtedelen met elkaar verbindt. Om dit simpel voor te stellen: Teken twee stippen op een vel papier met twintig cm tussenruimte. Stel de stippen twee sterren zijn met een afstand van 20 lichtjaar (1 lichtjaar is de afstand die het licht per jaar reist, dus ong. 300.000 kilometer per seconde en dat een jaar lang) Het duurt dus twintig jaar om met de snelheid van het licht van de ene ster naar de andere te reizen. Vouw nu het papiertje met de twee punten tegen elkaar aan. Nu is de afstand tussen de puntjes ineens 1 millimeter en zou je er bijvoorbeeld nog maar een paar uurtjes over doen met de lichtsnelheid. Het heelal is dus eigenlijk te ingewikkeld om je als mens voor te stellen omdat wij meerdere dimensies niet kunnen bevatten.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=BWyTxCsIXE4

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100