Gisteren de SF film Supernova gezien; vanzelf ontstaat dan de vraag of dit ooit zou kunnen gebeuren?

Dat de zon uit elkaar spat met alle eventuele gevolgen van dien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Onze zon is te klein om Supernova te gaan, dus als dat de vraag is; Nee, dat kan niet. Onze zon is nu eerst langzaam aan het uitzetten, een proces dat over zo'n 5 miljard jaar aan z'n maximum zal zitten. Rond deze tijd reikt de zon tot ongeveer de baan van de aarde nu. Hierna zal het de buitenste lagen uitstoten en verder gaan als een witte dwerg - een langzaam afkoelend hoopje, waarin geen kernfusie meer plaatsvind.

Dat dat ooit gaat gebeuren, is waarschijnlijk, ja. Het zal echter nog wel een aantal miljoen jaren duren. Hieronder een linkje naar een website die beschrijft wat er precies zal gebeuren. Maar wees maar niet bang, de website bevat ook nog een hoop andere zaken die de aarde bedreigen, waardoor het allemaal wel weer meevalt.

Onze zon zal opzwellen tot een rode reus. Dat opzwellen zal over ongeveer vijf miljard jaar beginnen. Let wel, dat is vijf miljard jaar, geen vijf miljoen jaar. De zon zal dan zo groot worden dat hij Mercurius en Venus met zekerheid zal verzwelgen. We weten nog niet zeker of ook de Aarde zal worden verzwolgen. Misschien wordt de zon net groot genoeg om dat te laten gebeuren, misschien ook net niet - voor zover we nu weten, hangt het er net om. Als de aarde niet wordt verzwolgen, zal de enorm vergrote zon zoveel hitte produceren, dat de aarde onleefbaar zal worden. Zo zullen de oceanen wegkoken, iets dat niet bevorderlijk is voor het klimaat en het leven.

Ik sluit dit absoluut niet uit dat dit ooit zal gebeuren. Alleen heb ik recentelijk in een documantaire van de BBC gehoord dat als de zon vandaag zou exploderen. Dat het dan nog 3000 jaar duurt voordat wij op aarde de eerste effeten waar nemen. En aangezien er niets is dat er op wijst dat dit in de afgelopen 3000 jaar gebeurd is. Maak ik me daar ook geen zorgen over...

Een implosie ligt voor de hand maar ik wil niet beweren dat het door een afkoeling zal komen omdat de atoom brandstof op zou zijn , miz zal dit gaan gebeuren omdat de kosmische brandpunten zijn verschoven, van haarzelf heeft de zon niet zoveel warmte energie dat het maar warmte kan afgeven miljarden jaren lang . Je begrijpt wel dat dit een totaal andere beschouwing is dan onze officiele wetenschap voor waar aan neemt die aan een centrale kernfusie vasthoud .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100