Hoe kan de tijd dat je in een zwart gat gaat nooit komen?

In de film 'A brief history of time' zegt Stephen Hawking dat de tijd waarin je een zwart gat in gaat nooit bereikt wordt. Hierbij geeft hij als voorbeeld 12 uur. Net voor je er in gaat, gaat alles langzamer en zal de tijd 'bevriezen' net voordat je er in bent. Hoe kan 12 uur dan de tijd zijn dat je in het zwarte gat komt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stel dat je in een zwart gat terechtkomt en dat zou overleven (wat in de praktijk natuurlijk niet lukt). Op het moment dat je de event horizon passeert kijk je op je horloge en zie je dat het 12:00 uur is. Daarna val je verder en loopt de tijd op je horloge gewoon door. Echter iemand die van grote afstand jou ziet vallen, ziet dat je al vrij dichtbij bent gekomen en dat je horloge op 11:58 staat. Hij ziet je verder vallen, en vele minuten later staat je horloge op 11:59. De seconden op het horloge van de reiziger gaan, vanuit het standpunt van de waarnemer gezien, steeds langzamer. De waarnemer zal de reiziger nooit daadwerkelijk over de event horizon zien gaan en zal nooit het horloge op 12:00 zien staan! Dat wordt bedoeld met dat de tijd stil komt te staan.

Volgens Stephen Hawking gaat de tijd langzamer als je je beweegt langs een zwaar object. Dat lijkt ook te kloppen als je kijkt naar de positie van satellieten, die kloppen niet met de positie zoals je aan de hand van hun snelheid zou verwachten t.o.v. aarde. Als toppunt van zwaartekracht geeft hij een voorbeeld met een zwart gat, dat is zo zwaar dat tijd stil komt te staan. Hawking baseert zijn theorie op Einsteins space-time theorie. Het is een theorie, want wat er zich precies afspeelt in een zwart gat, dat weet eigenlijk niemand. Theorieën zijn er genoeg, en Hawking is natuurlijk niet de-eerste-de-beste, dus, wie-weet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100