ik heb een brommerverzekering afgesloten op mijn naam is mijn vriend ook verzekerd als hij erop rijd???

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je hebt je bromfiets verzekerd, en niet jou als bestuurder. Maakt dus niet uit, wie op je bromfiets rijdt. Tenzij er in de polisvoorwaarden staat, dat alleen de verzekeringsnemer bestuurder mag zijn, maar dat is erg onwaarschijnlijk.

Als hij regelmatig van de brommer/scooter gebruik maakt, is het verstandiger hem bijvoorbeeld bij te laten schrijven op je verzekeringspolis. Let op, hij is dus niet automatisch verzekerd als hij op je scooter stapt. Tenzij hij zelf al een WA verzekering heeft, in dat geval is hij gewoon verzekerd. Je brommer/scooter blijft ook gewoon verzekerd als er iemand anders op rijdt. Als je vriend niet verzekerd is en niet bij jou op de polis staat in geval van een ongeluk kan je verzekeringsmaatschappij een extra eigen risico (van bijvoorbeeld € 500 berekenen) . En dan heb je nog de eventuele kosten van de schade aan je scooter. Als je je vriend opgeeft als de bestuurder van de bromfiets geldt dit eigen risico niet. Iemand stelde deze vraag (zie onderstaande link) met betrekking tot haar kinderen. Je vriend is niet je kind natuurlijk, maar dat maakt niets uit, het is je partner en die kan je ook gewoon bijschrijven. Neem anders even contact op met je maatschappij, waarschijnlijk is het zo geregeld. http://www.unive.nl/veelgesteldevragen Op deze site heeft iemand brokken gemaakt op andermans scooter en één van de ouders wil weten hoe het zit met de verzekering en schade, misschien heb je er wat aan. Er is namelijk niet een éénduidig antwoord te vinden omdat het ook situatie afhankelijk is, in het geval van een ongeluk bedoel ik dat. http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=157069

Zolang je toestemming geeft aan diegene die op de brommer mag rijden, is de brommer tenminste WA-verzekerd. Dit mag een verzekeraar eigenlijk niet uitsluiten: zij zal altijd de schade aan anderen moeten vergoeden als jij aansprakelijk bent voor die schade (dus ook als je iemand anders op de brommer laat rijden). Wel moet hierbij worden aangetekend dat de verzekeraar in sommige gevallen de schade bij je mag verhalen - bijvoorbeeld als diegene op een 'zwarte' lijst staat bij verzekeraars. Je zou in dat geval namelijk een verzekering voor diegene hebben afgesloten omdat hij of zij geen (normale) WA-verzekering kan afsluiten. Voor WA+Beperkt Casco en WA+Casco kan de verzekeraar wel (grotendeels) zijn eigen voorwaarden stellen en hoeft schade veroorzaakt door die andere bestuurder dus niet per definitie verzekerd te zijn. Toegevoegd na 5 minuten: Het kan wel zo zijn dat er een (extra) eigen risico wordt gehanteerd als de ander schade veroorzaakt. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar en is dus per verzekeraar verschillend. Eigenlijk is het dus altijd aan te raden om contact op te nemen met jouw verzekeraar over dit soort situaties. Zeker bij een WA+Beperkt Casco of WA+Casco is dit aan te raden.

In tegenstelling tot bovenstaande reageer ik alsvolgt: In sommige polisvoorwaarde is opgenomen dat er niemand jonger dan de aangetekende regelmatige bestuurder op mag rijden (voorbeeld EAG). In andere voorwaarde kan een clausule opgenomen zijn dat er niemand jonger dan 24 op de bromfiets mag rijden (mits anders in de voorwaarde bepaald) bijvoorbeeld Unigarant. Raadpleeg de voorwaarde voor uitsluitsel of neem contact op met de verzekeringsmaatschappij/tussenpersoon. Wanneer jouw vriend ouder is dan jij zijn er geen problemen. Toegevoegd na 1 uur: Wat ik wel moet toevoegen is dat er in het kader van de wet altijd een uitkering plaats vind op basis van het WA gedeelte (dit is geen officiele uitsluiting). Maar zou de maatschappij het recht hebben de schade bij jou te verhalen (dus niet de bestuurder)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100