Hoe vaak kan ik het beste mijn auto een beurt laten geven?

Mijn auto (Chevrolet Aveo) is bijna 5 jaar oud en ik rij ong. 6.000 km. per jaar. Ik denk zelf om gelijk met de verplichte 2-jaarlijkse Apk-keuring een onderhoudsbeurt te laten geven, maar hoe uitgebreid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het klinkt misschien vreemd, maar een auto die weinig rijdt heeft relatief meer onderhoud nodig dan een auto die jaarlijks zijn km's maakt. Dit komt doordat (motor-) onderdelen van de auto aan "conditie verlies" lijden. Bijvoorbeeld: De accu laadt minder frequent op en is daardoor vaker slachtoffer van zijn eigen zelfontlading waardoor z'n conditie sneller achteruit gaat. De auto staat vaker langere tijd stil waardoor de banden sneller zullen uitdrogen. Vervangen moet dan eerder hoewel het loopvlak nog lang niet versleten is. Verdroging geldt ook voor diverse pakkingen en rubbers in de motor zelf, die eerder stuk kunnen gaan. De V-snaren en distributie riemen verdrogen ook en verliezen hun spanning waardoor de koeling en dynamo (V-snaar aangedreven) slechter presteren en de kans op een distributieriem breuk met aanzienlijke motorschade tot gevolg veel groter is. De motorolie vergaat sneller als de motor minder draait. Het smerings- en afdichtingseffect wordt dan snel minder waardoor eerder meer motorslijtage ontstaat. Daarnaast slibben olie- en brandstoffilters eerder dicht waardoor problemen tijdens het rijden kunnen ontstaan. Dus is het zaak om juist wat meer en vaker aandacht aan het onderhoud te geven als men weinig met een auto rijdt.

De auto is 5 jaar oud Dus dat is een grote onderhoudsbeurt Olie + filter distributie riem vervangen Luchtfilter volgens mij niet want die zou officieel vorig jaar al vervangen moeten zijn met de 4de beurt En je remvloeistof moet officieel elke 2 jaar gebeuren Waarschijnlijk ook versnellingsbak olie maar ik weet het onderhouds interval van dit merk niet meer uit me hoofd Maar dit interval schema staat in je onderhouds boekje

Motorolie: jaarlijks, door de relatief korte afstanden gevaar van sludge in de motorolie. Versnellingsbakolie : kilometerstand of leeftijd Oliefilter: 2 jaarlijks Luchtfilter 4 jaarlijks Remolie: 2 jaarlijks: hygroscopische olie maw trekt vocht aan uit de buitenlucht beter preventief dat te laat. : sommige garages kunnen ook het vochtgehalte bepalen, indien nog ok dan om de 5 jaar. Distributieriem: comform voorschrift fabrikant : kilometerstand of leeftijd. Overige remblokken, ruitenwissers, accu en dergelijke jaarlijks even laten controleren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100