Kun jij het denken stoppen?

Wie kan dat en leg dan ook even uit hoe je dat doet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bewust stoppen met denken lukt mij niet, doodeenvoudig omdat gedachten vanzelf opkomen... en weer (met een beetje mazzel zelfs snel) weggaan... Een jaar of twintig geleden was mijn liefste wens: liggen in de zon en niet hóeven na te denken... en tegenwoordig merk ik steeds vaker dat het stil is in het hoofd... heerlijk...maar dat ik dat nu zelf actief bewerkstelligd heb...nee dat kan ik niet zeggen Misschien dat het bewuste toelaten van gedachten en bewust kijken of ik er op dat moment iets mee wil erbij geholpen heeft... Bovendien lijken gedachten steeds minder persoonlijk (=is van mij) en meer universeel (in de kosmos voorkomend en te gebruiken of toe te eigenen door iedereen) te zijn...dat zou kunnen komen door meditatie in vele vormen, een groter bewustzijn of misschien wel door het vorderen van de leeftijd...

Mediteren

Door iets anders te doen :) Klinkt heel simpel maar werkt soms wel. En natuurlijk niet zomaar iets anders. Maar iets "waar je niet bij hoeft na te denken". voor iedereen kan dit iets anders doen. Bijvoorbeeld iets dat je zo vaak gedaan hebt dat je er niet over na hoeft te denken of iets waarbij je zo snel moet reageren (karten oid) waardoor je soms geen tijd hebt om te denken en gewoon moet doen.

Je hoofd leegmaken en nergens aan denken mediteren kun je ook doen.

Het is mij nog nooit gelukt, maar misschien inderdaad door te mediteren. Tibetaanse monniken beweren dat ze dat kunnen.

Het denken is niet te stoppen... Het denken is onpersoonlijk en een gebeurt gewoon... Als het denken in een persoon helemaal mag zijn, dan neemt de duur en intensiteit van dat denken af... Dus als het allemaal gevoeld mag worden zoals het is, dan neemt het af... En dat wat je niet traint, atrofieert... Vecht ertegen en het neemt toe, accepteer het en het neemt af...

Ha, die XiniX; Ik kan het zelf niet, maar als ik de wereld om me heen bekijk weet ik zeker dat er iemand moet zijn die het wel kan; voorbeelden genoeg.

Alleen als ik Tai Chi beoefen want dan ben ik zo geconcentreerd op de uitoefening van de verschillende bewegingen dat je geen kans hebt om te denken . (in de zin van nà-denken)

Heel veel bier drinken doet het waarschijnlijk wel voor je.

ik heb het geprobeerd in de auto. probeer gewoon aan steeds minder dingen te denken tot je nergens meer aan denkt dit is mij 2 seconde gelukt tot ik ging denken 'denk ik nu wel'

dat lukt precies 1x..... maar je kunt redelijk dichtbij komen met mediteren.

Ja dat kan heel goed maar is uitermate moeilijk omdat de mens altijd controlle wil houden over alles wat hij doet. Door grote concentratie en mede onder invloed van de energie uit de spirituele wereld is het soms mogelijk je totaal over te geven aan andere krachten zodat het ik -gevoel volkomen nutraal wordt. Er is dan geen onder en boven meer , geen links en rechts, geen licht en donker, alleen energie! Op dat moment stopt ons denken en ervaren we iets van de andere wereld. Moeilijk te begrijpen ,moeilijk te geloven, maar het kan.

Ik had al elders een reactie gegeven naar aanleiding van je vraag. Het denken stoppen is een lastige. Ik kan het slechts kortdurend en dan komen er weer gedachtes voorbij. Ze komen en gaan.. en via een meditatie kan je ze "zien" als wolkjes die overdrijven. Mediteren is een discipline die je kan trainen om het denken te stoppen. Het is lastig voor langere tijd te beheersen.. en ook beheersen is weer niet een goed woord want dat impliceert weer denken ..om iets niet te doen.. Wat ik doe is me via een meditatie of ontspanningsoefening "leeg" maken..

Google eens op Mindfulness. Dat is een soort meditatie waarin je naar jezelf leert kijken zoals de taskmanager van windows laat zien welke processen er draaien. Je neemt waar waarover je je druk loopt te maken. Omdat je het denken hiermee een beetje relativeert, wordt het minder dringend en kun je nare gedachten uitzetten. Een praktische die voor mij heel goed werkt: lopen. Ik begin vaak met stoom uit de oren en een frons tussen de wenkbrauwen, en na anderhalf uur kom ik tevreden thuis, vaak met creatieve ideeën. Neem een cameraatje mee en dwing jezelf onalledaagse dingen te ontdekken. Die vind je op elke straathoek, zoek maar eens.

je kunt het denk ik niet DOEN, maar het kan je wel OVERKOMEN. Misschien kun je dat uitlokken door niet over een onderwerp na te denken, maar _heel sterk_ te focussen op wat er via je zintuigen (zien/horen/voelen/proeven/ruiken) je brein binnenkomt. Zonder enig oordelen, er is geen goed of kwaad, zonder gevolgen of consequenties, alleen maar waarnemen. Doe hetzelfde met je gedachtes die onwillekeurig ontstaan...beschouw ze als langsdwarrelende blaadjes en vind het grappig wat ze met je emotie doen, als een soort van observator. Als je dat een beetje oefent (geeft een enorme stoot energie) dan kan het je zomaar overkomen dat je niet denkt maar voelt, alleen maar voelt. Heelheid of zo, los van je eigen ego/ratio. Gaaf wel.

Door middel van meditatie kan je alle gedachten uitbannen en helemaal nergens aan denken verder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100