Is trouwen christelijk?

Misschien een beetje rare vraag, maar het gebeurt vaak in de kerk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee, trouwen is niet christelijk. Trouwen is gewoon een wettelijk geregelde samenlevingsvorm. Veel mensen trouwen in de kerk omdat ze dit "mooi" vinden, en vinden dat het een extra betekenis geeft aan de huwelijksvoltrekking. Voor Christelijke (gelovige) mensen is het normaal om in de kerk te trouwen, omdat je naast het jawoord tegen je partner, je ook voor God belooft dat je bij elkaar blijft. Een soort extra belofte zeg maar.

ja God heeft het huwelijk immers ingesteld Toegevoegd na 6 uur: Deze verbintenis is door God gewild en door Christus tot sacrament verheven. Dit heb ik net van internet gevist Toegevoegd na 10 uur: ja je hebt helemaal gelijk, het is inderdaad rk. Ik had daarnet nogal haast en niet goed opgelet en gelezen! mijn excuus daarvoor Toegevoegd na 10 uur: het is voor de christenen GEEN sacrament. Maar God wil wel dat mensen trouwen omdat hij het zegent. en tegen samenwonen is

Nee. Een moslim is geen Christen, maar trouwt ook, althans ze hebben een huwelijk en dat is in mijn ogen precies hetzelfde als trouwen. Burgelijke staat: getrouwd, geldt dus voor alle geloofs- en ongeloofs-overtuigingen.

Een christelijk huwelijk bestaat uit 2 delen Het trouwen voor de wet, in het gemeentehuis en het trouwen voor de kerk. Maar je kan ook alleen voor de wet trouwen, niet alleen voor de kerk want dan is je huwelijk niet wettig

Nee iedereen kan trouwen, ongeacht geloof, afkomst, geslacht, en alle leeftijden (mits volwassen leeftijd is bereikt). In Nederland kunnen zelfs mensen van hetzelfde geslacht met elkander voor. Er zijn een aantal uitzonderingen: Afhankelijk van de plaatselijke wetten gelden er bepaalde voorwaarden om te kunnen trouwen. Zo komen de volgende voorwaarden voor: De partners zijn geen bloedverwant in de rechte lijn, en zijn geen broer of zus. Beide partners zijn niet met anderen gehuwd en hebben geen geregistreerd partner. Beide partners zijn meerderjarig of vallen onder een van de volgende uitzonderingsregels (kinderhuwelijk): één der partners is 16 of 17 jaar en er wordt een doktersverklaring overgelegd waaruit blijkt dat de vrouw zwanger is of al een kind heeft gekregen; of (indien een der partners nog jonger is) de Minister van Justitie heeft om zwaarwegende redenen ontheffing gegeven en de ouders hebben toegestemd. Geen der partners staan onder curatele of een rechter heeft toestemming geven voor het huwelijk van degene die onder curatele staat.

Aangezien ik niet christelijk ben en wel getrouwd is trouwen niet christelijk. Wij zijn alleen maar getrouwd in het gemeentehuis (wat heel veel mensen trouwens doen) en alleen maar omdat mijn vriendin zwanger was en we toch alles een beetje goed geregeld wilde hebben op papier. Omdat trouwen gratis was en een samenlevingscontract niet, hebben we dat dus maar gedaan.

Nee trouwen heeft niets met een religie te maken, maar dan ook geen enkele... Ze hebben het wel geïnstitutionaliseerd, dat wel, maar daarmee is het nog niet een eigendom van een religie... Dat het in een kerk gebeurt, dat zegt totaal niets... Er wordt tijdens een mis ook geslapen in de kerk, daarmee is het nog geen hotel...

Ja en nee. Trouwen is in feite een contract ondertekenen om je leven samen door te brengen, met daar voor verschillende culturen verschillende voorwaarden bij (tot de dood je scheidt, zorgplicht, erfenis, kinderen erkennen etc.) In de katholieke kerk is het huwelijk verder ook één van de heilige sacramenten, net als bijvoorbeeld de doop. In de protestante kerken is het huwelijk geen sacrament meer, maar wel een kerkelijke ceremonie. Je zou dus kunnen zeggen: trouwen voor de christelijke kerk is christelijk. Overigens gebeurt trouwen vaak ook *niet* in de kerk. Trouwen gebeurt in Nederland primair voor de staat, en alleen optioneel daarnaast ook in de kerk.

Trouwen gebeurt in elke kerk en ook voor de wet. Maar ook zonder enig officieel gebruik komt voor, en dat is nog het beste, gewoon een mondelinge afspraak.

Ook zwanen zijn trouw aan elkaar. Daar komt een hele ceremonie bij kijken van hofmakerij zodat de andere zwanen in de buurt ook weten wie bij wie hoort. 't Lijkt verdacht veel op een huwelijk allemaal, maar dan op z'n zwaans i.p.v. op z'n mens'.

Volgens de katholieke kerk is een huwelijk pas geldig nadat het in de kerk is gesloten. Het burgerlijk huwelijk werd vroeger slechts gezien als een formaliteit. Tegenwoordig beschouwen veel katholieken de voltrekking van het kerkelijk huwelijk als een aanvullende plechtigheid. Je kunt pas in de kerk trouwen nadat het burgerlijk huwelijk heeft plaatsgevonden. Voor het sluiten van een huwelijk in een rooms-katholieke kerk moet een huwelijksformulier worden getekend waarin men verklaart dat er niet eerder een kerkelijk huwelijk heeft plaatsgevonden.

Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden met nee. Als een man bij een vrouw aanlag en gemeenschap hadden, hoorde ze voor altijd bij hem. Dus geen boterbriefje.

Nee trouwen kan je ook in andere vormen hebben zoals wij doen het bij de gemeente in Turkije. Meestal doen ze het ook bij een Imam...

Trouwen, het huwelijk van 1 man en 1 vrouw, zoals wij dat kennen, is ontstaan uit de Christelijke traditie en het verlangen dit te formaliseren. Rond het begin van deze jaartelling is deze ontstaan uit de Joodse cultuur. In Nederland kennen we naast geregistreerd samenwonen, een burgerlijk en een kerkelijk huwelijk. In bijvoorbeeld Noorwegen bestaat geen burgerlijk huwelijk, maar slechts alleen een kerkelijk huwelijk. De Islamitische cultuur is rond de 7e eeuw ontstaan uit de Christelijke cultuur. Volgens de Koran mag een man maximaal 4 vrouwen hebben.

Nee. Het is een goede gewoonte (begin) om in de kerk een zegen te vragen over het huwelijk.

Trouw aan elkaar blijven is inherent verbonden aan elkaar liefhebben. Dat je in zowat alle culturen en religies (vormen van) het huwelijk tegenkomt, is dan ook een natuurlijke gang van zaken. In de Bijbel stelt God het trouwen in. Hij vergelijkt zijn verbond met het Joodse volk (en later met allen die door Christus zijn kind worden) met een huwelijk. De profeet Hosea moet van God met een hoer trouwen, zodat hij de boodschap van God aan den lijve kan ondervinden. De boodschap die Hosea aan de Joden moet doorgeven zegt, dat de Joden overspel plegen als zij zich buigen voor andere goden dan Jahweh, de God van Israël. Als Jezus Christus terug komt om de groep gelovige volgelingen op te halen, wordt dat vergeleken met de bruidegom die zijn bruid ophaalt. Hieraan kun je zien dat God geen religie wil, maar relatie.

trouwen is niet perse christelijk, in allerlei bevolkingsgroepen en landen wordt getrouwd of 'in de echt' verbonden. trouwen is een soort ritueel. en daarbij kan de kerk een rol spelen.

Huwelijk zou je moeten onderscheiden in enerzijds het instituut zoals dit in het Burgerlijk Wetboek is te vinden en anderzijds in de godsdienstige plechtigheid waarbij een huwelijk in de kerk wordt voltrokken. Ook de wet maakt dit onderscheidt in artikel 1:68 BW, dat bepaalt dat het huwelijk in kerk pas gesloten mag worden nadat je getrouwd bent voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dus hoewel het huwelijk is voortgekomen uit een godsdienstige traditie en in dat opzicht christelijk genoemd kan worden (zeker wanneer je uitgaat van een kerkelijk huwelijk) kun je het huwelijk ook beschouwen als een zuiver juridische rechtsfiguur met de daaraan verbonden rechtsgevolgen, iets wat niets (meer) met het geloof heeft te maken. Het is dus maar net wat je zelf voor ogen hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100