Mag een moslim tijdens de Ramadan zijn/haar medicijnen wel innemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, een moslim mag zijn of haar medicijnen innemen. Dat kan verschillende gevolgen hebben: - de inname gebeurt tussen zonsondergang en fadjr. Fadjr is het gebed anderhalf uur tot twee uur voor zonsopkomst en is het laatste tijdstip dat er nog gegeten mag worden. Velen stoppen zelfs 10 minuten eerder. De moslim kan die dag gewoon verder vasten. - de inname gebeurt (ook) tussen fadjr en zonsopkomst. De moslim vast die dag dan niet. Als de gezondheid dit toelaat kan het vasten op een ander moment ingehaald worden, voor iedere gemiste dag een andere dag naar eigen keuze, bijvoorbeeld midden in de winter. - de inname gebeurt (ook) tussen fadjr en zonsopkomst. De moslim vast die dag dan niet. Als het medisch gezien niet mogelijk is het vasten in te halen, dan wordt voor iedere gemiste dag 5 euro (een gemiddelde maaltijd) betaald aan een arme. Daar bestaan stichtingen voor, zoals Islamic Relief. Dit bedrag van 5 euro wordt ieder jaar opnieuw bekeken en vastgesteld per land. Dit bedrag geldt al enkele jaren voor Nederland. Ook injecties verbreken het vasten en ook medicijnen innemen via de neusgaten. Overigens is ook het inslikken van braaksel een reden om de vastendag in te moeten halen.

Ja, maar mag/ kan dan niet vasten. Tenzij de medicijnen op elke tijdstip ingenomen mogen worden. Dan kunnen ze vasten en na zonsondergang zijn/ haar medicijn innemen.

Als iemand ziek is, kan het zijn dat z/hij niet mag vasten, afhankelijk van de ziekte. Als je bijvoorbeeld drie keer per dag medicijnen in moet nemen en je moet dat tijdens het eten doen, dan kun je niet vasten.

Je mag tijdens de zonsopgang niets innemen. Dus geen water, geen eten en geen medicijnen. Je mag uiteraard WEL je medicijnen innemen NA zonsondergang. Als je afhankelijk bent van medicijnen, en je moet daardoor de hele dag eten, of je moet de medicijnen op gezette tijden innemen, dan hoef je niet te vasten. De Ramadan moet je dan op een later tijdstip inhalen (als je geen medicijnen meer hoeft te gebruiken). Als je voor de rest van je leven afhankelijk bent van medicijnen dan kan je de maand "afkopen". Je moet dan voor iedere dag die je mist, een arm persoon voeden. Afkopen is een beetje een oneerbiedig woord.

Net zals bij christenen, hindoes of welk ander geloof ook heb je moslims die de voorschriften heel strak of wat losser interpreteren. Mensen die heel strikt zijn, kunnen vinden dat het innemen van medicijnen het vasten doorbreekt. Zij kunnen er dan voor kiezen geen medicijnen in te nemen of niet te vasten. Anderen zien het innemen van medicijnen niet als het innemen van voedsel/drinken en doen dat tijdens de Ramadan ook. Ook is het volgens een ruimere interpretatie zo dat het vasten niet ten koste mag gaan van je gezondheid. Medicijnen die je echt nodig hebt kun je dan blijven gebruiken.

Ik denk dat het draait om bewustzijn, vrijheid en liefde. Ik zie niet hoe het 'moeten' hierin past. Je mag alles, als het een ander niet schaadt, dus zeker medicijnen innemen als dat nodig is.

Nee want dat is hetzelfde als eten, je moet dan niet vasten.

-De medicijnen die je moet innemen naargelang de voorschriften heb je maar te doen, anders kun je geen beroep doen over de werking of het aanslaan van 'n kuur. -Zijn de voorschriften zodanig dat het geen kwaad kan dat er enig uitstel in de Ramadan verantwoordt voor blijkt te zijn,; dan is er niets aan de hand. -Mocht de ernst van de situatie zodanig zijn dat noodzaak wet breekt; dan is het aan de verantwoordelijkheid van jou alleen, voor de beslissing die je zult of wilt maken. -Geen God of Allah zal het je kwalijk nemen als je kiest voor het verdere behoud van kwaliteit van leven; al is het door verantwoorde medicijnen nodig voor jouw gezondheid deze in te nemen, om hier op deze aardkloot voor jouw en je gezin er te zijn. -Ondanks alles dat het lijkt, dat dit voor de leek, een conflict blijkt te zijn met de standaard regels. Regels zijn een standaard waarvan uitzonderingen altijd zijn geldingswaarden nooit de hele lading zullen dekken. Kiezen voor de gezondheid van nu, vind ik verstandiger dan voorgeschreven regels die niet kunnen weten wie jij bent. Denk en beslis. Kies voor jezelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100