Gourmetten voor vegetariërs... Iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

pannenkoekjes, eieren, tofu

Tip 1. Laat kant en klare ‘vleesvervangers’ links liggen. Veel kant en klare ‘vleesvervangers’ zoals groenteburgers, vegetarische hamburgers en gehaktballetjes zijn vaak niet zo geschikt om in de gourmetpan te verwarmen. Ze drogen er net als op de barbecue nogal van uit. Uitzonderingen zijn Quorn, tofu, seitan en tempé. Tempé kun je bijvoorbeeld zelf marineren. Maar het is nog leuker om je eigen veggieburgers te maken. Tip 2. Doe iets leuks met groenten. Zomaar wat paddenstoelen, paprika en prei roerbakken in je gourmetpannetje kan natuurlijk altijd, maar het is niet echt avontuurlijk. Doe iets bijzonders en vul eens een stel paddenstoelen en paneer wat aubergines en champignons. Tip 3. Kook uit de Aziatische keuken. Hoewel gourmetten een typisch Nederlandse aangelegenheid is, blijken veel Aziatische producten en recepten goed te bereiden op het gourmetstel. Gebruik eens wat sesamolie om in te bakken tijdens het gourmetten. Gebruik loempiasaus, gembersaus en vegetarische oestersaus (vegetarian stir fry sauce, te koop bij Chinese toko’s) om eten op smaak te brengen. Je kunt ook mie voorkoken en in wat sesamolie roerbakken in het pannetje op het gourmetstel. Of bak plakjes knoflook mee. Een geklutst ei op smaak brengen met wat verse koriander en knoflook is ook erg lekker. Tip 4. Voor erbij. Stokbrood mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het gourmetten. Je kunt echter ook Italiaanse bruschetta van een paar plakjes stokbrood maken. Ook kan je polentakoekjes en krielaardappeltjes presenteren. Tip 5. Salades. Salades leveren nu juist geen problemen op voor vegetariërs. Maar sla kan ook in het gourmetpannetje! Tip 6. Flambeer. Flamberen is leuk, sfeervol en een beetje spannend. Je kunt diverse groenten flamberen en afblussen met wat room. Tip 7. Maak zelf je sauzen. Zelfgemaakte sauzen zijn lekkerder dan sauzen uit een potje. Voor een snelle kerriesaus breng je 125 ml zure room met wat kerrie, paprikapoeder, chilipoeder, zout, peper en ananassap op smaak. Voor een homemade whiskysaus roer je 125 ml crème fraîche, 1 el whisky en tomatenketchup naar smaak door elkaar. Of maak zelf knoflooksaus. Vooral lekker bij falafelburgers.

Bronnen:
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recept...

stokbrood met tapenade grillen champignons met uitjes verschillende soorten paprika met knoflook halve tomaatjes kortom van alles eigenlijk!

Als aanvulling op de vorige tips: wat ook makkelijk is is om koude kaasfondue (uit zo'n zak) in stukjes te snijden en in schaaltjes er bij te geven, plus brood dan natuurlijk. Verder zijn de 'vegetarische spekblokjes' van AH (de grotere filialen hebben die alleen) erg lekker om mee te bakken bij de champignons/paprika etc.

Zelf hebben wij altijd mini kaassoufflees uit de vriezer (van Bakker, geloof ik). Erg lekker bovenop de grilplaat.

Zorg voor een schaal met verschillende groenten: ui, knoflook, paprika, paddestoelen, courgette, etc. Er zijn deze dagen bij veel supermarkten vegetarische gourmet producten te koop, een aantal kleine burgertjes in een bakje. Wat ik zelf altijd lekker vind (ik ben vegetariër) is gemarineerde Quorn spiesjes. Gebruik hiervoor de Quorn stukjes en marineer deze in ketjap met een aantal tenen knoflook, een beetje olie, wat paprikapoeder, peper en sambal naar smaak. (Kijk uit dat er in de laatste geen trassi zit; dit is van garnalen gemaakt.) Bij natuurvoedingswinkels hebben ze de grootste assortimenten vegetarische producten, en vaak zijn deze ook veel lekkerder dan die van de supermarkt. Misschien zou je hier een kijkje kunnen nemen. En natuurlijk een lekkere salade ernaast, en biologisch (stok) brood, want in 'normaal' brood zit vaak dierlijk vet gewonnen uit slachtafval.

kwartel-eitjes om lekker met wat groenten een boerenomelet te maken. Kaasblokjes in bloem, ei, paneermeel doen om heerlijke kaas-schnitzels te maken. van ei, bloem en melk een deeg maken, en hier ananas in wentelen. (kan bv ook met banaan) Verder veel verschillende groenten, rijst, aardappeltjes, salades en sausjes, en pannenkoekenbeslag voor het toetje.

kleine aanvulling: geitenkaas /brie op stukje stokbrood op de plaat warm maken en dan eventueel met pijnboompitje en honing garneren

Naast de tips die hierboven staan, kun je het jezelf ook heel gemakkelijk maken. Je kunt gewoon een gourmetschotel bestellen bij de Vegetarische Slager in Den Haag. Je kunt het laten bezorgen, maar het is ook de moeite waard om ernaartoe te gaan. Dan is het namelijk te combineren met een bezoekje aan vegetarische toko Sie San, vlak om de hoek. Daar zou je trouwens ook prima je eigen gourmetschotel samen kunnen stellen, laat je vanwege het overweldigend grote aanbod wel adviseren door het personeel. Al was het maar omdat ze je dan van alles laten proeven.

Bronnen:
http://www.devegetarischeslager.nl/shop/on...
http://www.siesan.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100