Is mijn tante, die dokter is, bevoegd om een doktersverklaring uit te schijven voor mij?

Ik heb al jaren last van een syndroom waardoor ik niet kan slapen 's nachts. De afgelopen maanden is het erger geworden, en ik heb er op dit moment ontzettend veel moeite mee. Ik kan niet meer goed lezen, schrijven en mijn gedachten bij de les houden. De komende week heb ik tentamenweek, en ik ben niet goed voorbereid. Om een toets te mogen uitstellen heeft mijn rector een 'doktersverklaring' nodig voor de schoolinspectie. Mijn huisarts zegt dat hij geen verklaringen meer schrijft, omdat dit tegenwoordig niet meer gebruikelijk is. Nu is mijn tante, neurologe gespecialiseerd in slaapproblemen, wel bereid een verklaring te schrijven, maar zal deze dan ook geaccepteerd worden? Of zal ik een ander gespecialiseerd arts moeten vragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de school enkel vraagt om een doktersverklaring en niet een verklaring hoeft van je behandelend arts of eventueel van een onafhankelijke arts, zie ik geen reden waarom de school daar niet akkoord mee zou gaan. Zeker als het ook nog gaat over een onderwerp wat binnen haar specialisatie valt - als ze uroloog zou zijn geweest, kan ik me voorstellen dat er op z'n minst een beetje vreemd naar gekeken zou worden. Overigens heeft je huisarts gelijk: de school zou geen doktersverklaring van jou moeten vragen, maar zélf een arts in moeten schakelen (bijvoorbeeld de schoolarts) wanneer er een medisch oordeel nodig is over jouw situatie op school. Een arts mág namelijk volgens de wet helemaal geen informatie over jou als patiënt aan derden verstrekken. Zelfs niet als jij als patiënt daar zelf om vraagt. Zeker in het verleden werd dat wel degelijk gedaan in de vorm van briefjes voor gym of voor werkgevers, maar het hoort niet. De enige verklaring die jouw huisarts over een patiënt af zou mogen geven, is een verklaring van zwangerschap of van overlijden. Hoewel er toch wel (huis)artsen zijn die een soortgelijke verklaring zoals jij nu vraagt toch zouden schrijven, heeft je huisarts dus groot gelijk als hij dat weigert en zit je school fout dat ze daar om vragen.

Uw tante is dokter en mag dit als dokter doen. Zolang ze dit doet in eer en geweten. Wat er verder mee word gedaan hangt af van de betrokken autoriteiten. Robby BB

De rector zal waarschijnlijk het briefje van een specialist eerder accepteren dan van een huisarts. Of het je tante is of niet dat is niet relevant. Mocht het zo zijn dat je tante en jij de zelfde achternaam hebt, dan kun je de rector in problemen brengen bij de schoolinspectie en dan zou ik het aan een collega van je tante vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100