Is het altijd een teken van subassertief zijn als je besluit niet (meer) te reageren?

vaak leest men dat men beter niet reageert in sommige situaties. ik las dit bv. een tijd terug in het boek "leef je eigen leven", over het omgaan met mensen die lijden aan een verslavingsprobleem. Ook in het Oosten wordt "niet reageren" in sommige situaties als ideale "reactie" naar voren geschoven, omdat men de "vijand" op die manier beter kan verslaan dan als men tegen hem ingaat. Je ziet dit ook in enkele Oosterse gevechtsporten, waar me de kracht van de tegenstander gebruikt om zichzelf te verdedigen.
Maar aan de andere kant wordt er vaak gezegd dat niet reageren getuigt van te weinig assertiviteit, dat men "niet op zn kop" moet laten zitten. als je niet reageert wordt je snel bestempeld als "zwak".
Daarom deze vraag : is niet reageren sowieso subassertief zijn? Met andere woorden : kom je door niet reageren sterker of juist zwakker over? en krijgen "oosters" ingestelde mensen minder snel hun rechten dan assertieve mensen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat is niet altijd zo. Bij assertiviteit hoort ook agressiviteit en subassertiviteit. De idee is, dat je bij een subassertieve reactie jezelf onderdanig opstelt, en zo jezelf tekort doen. En dat je bij een aggressief optreden de ander tekort doet. Niet-reageren zou een van de vormen van conflicthantering kunnen zijn. En wel de verstarring. Er is ook vechten, vluchten, confronteren en toedekken. Dit is een iets andere indeling van het handelen. De keuze tot een van deze vijf soorten gedrag ligt hem in de winkansen en de kosten van het gevecht. Als jij dus in een bepaalde interactie het niet de moeite waard vindt om er veel energie in te steken, kun je kiezen voor niet-reageren. Nadeel is dan wel, dat de ander geen reactie meer ziet. Daarom zou je ook kunnen overwegen om dit gewoon te zeggen:"Joh, daar maak ik liever geen woorden aan vuil, die moeite heb ik er niet voor over." Maar let dus wel goed op hoe je je erbij voelt. Voel je je gespannen, dan is niet-reageren waarschijnlijk een keuze die op dat moment niet bij je past. Het is dus niet te zeggen hoe je over komt. Want dat ligt aan het gewicht van het conflictje. Toegevoegd na 14 uur: Ik heb je reactie gelezen. Wat er dan nog bijkomt is, dat er een verschil is tussen de inhoud van het 'conflict' en jouw relatie met de persoon van dat 'conflict'. Het kan dus best, dat je geen gewicht hecht aan de gesproken woorden. Maar als de relatie met de persoon jou wél dierbaar is, is het duidelijk: de relatie is meer waard dan de opbrengst die vrijkomt bij het winnen van het conflictje. Weeg dus mee bij de totale winkansen, de winstwaarde van de strijd, plus de verschilwaarde in de relatie. Neem niet van te voren aan, dat je dit juist zult inschatten! En dat is het leuke en onverwachte hiervan. Want soms vinden mensen het leuk om inhoudelijk te verliezen, omdat ze jou dan als betrouwbaar, stevig, communicatief gaan zien, hetgeen de relatie juist verbetert! Mooi hè, die menselijke interactie!

Iemand die je wil laten reageren als je dat nu wilt probeert op die manier invloed op je te krijgen. En dan volgens zijn regels en dan spel je zijn spelletje mee. dan is het beter op je eigen grond te blijven en zo iemand totaal te negeren

Afhankelijk van de situatie. Het kan ook passief-agressief zijn. Het bekende negeren is daar een prachtig voorbeeld van. In Nederland is het gewoonlijk als je wel antwoord geeft en des noods de ander verbaal duidelijk maakt dat jullie uitgesproken zijn. Niet reageren is in Nederland wordt meestal gezien als zwakker. Oosterse mensen zullen niet minder snel hun rechten krijgen in hun eigen cultuur. De beschaving is daar heel anders en de norm van recht krijgen ook. Ik denk wel dat we in elkaars cultuur het onderspit delven, maar dat weet ik niet zeker.

zal als voorbeeldje mijn ex nemen. nogal explosief en impulsief (laat ik het zo maar noemen) hij probeert op een of andere manier macht te krijgen, maar..... dat heeft ie pas als ik het geef. laat ik dat nou net niet van plan zijn. dus niet reageren is een perfecte manier, net zoals rustig blijven. na heel veel yek yek bla bla, ik vindt en jij moet anders zal ik....yek yek, bla bla: mijn reactie: maar gelukkig ben ik niet afhankelijk van jou en maak ik mijn eigen keuze. toch bedankt voor je advies en bijzondere visie. fijne dag nog! hij krijgt dan geen macht want ik ga er niet op in (hij heeft me niet waar ie me hebben wil) als iemand je aanspreekt op je gedrag bv en je zwijgt vind ik het persoonlijk een teken van zwakte door niet te reageren. het ligt dus helemaal aan de situatie of het juist een teken van #macht# of van #onmacht# is denk ik persoonlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100