Op welke leeftijd kun je vaststellen of een kind kleurblind is?

Zijn er kleurblindheidstestjes voor kinderen van 1,2, of 3 jaar oud bekend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij heel jonge kinderen, een jaar of vier (kleuterschoolleeftijd) wordt de kleurenblinheidtest (gelijk met het dieptezien) getest door de schoolarts. Die is vergelijkbaar met de tests voor volwassenen, maar bevat in plaats van cijfers eenvoudige afbeeldingen die een kind op die leeftijd kan herkennen en benoemen, of een lijntje dat ze met de vinger moeten volgen. Bij nog veel jongere kinderen is het heel moeilijk vast te stellen, en zal alleen in geval van erfelijkheid in samenhang met een vermoeden van (volledige) kleurenblindheid een test (dna) gedaan (kunnen) worden.

Op het moment dat je het kind duidelijk kunt maken wat kleurenblind is en als hij de test kan begrijpen en er aan meedoen, dan kun je het vaststellen, eerder niet...

volgens mij... doen ze dat nog niet echt bij peuters/ kleuters.. omdat ze kleuren nog 'moeten' leren...

http://img29.imageshack.us/img29/4905/ishihara1.png Hierboven kun je een afbeelding zien die gebruikt wordt bij dergelijke testen. Als iemand kleurenblind is zal hij de cijfers niet herkennen, omdat hij het verschil in kleur niet kan zien. Als je op die manier plaatjes zou laten zien met bijvoorbeeld dieren en een kind ziet ze niet, dan is de kans groot dat het kind kleurenblind is. Toegevoegd na 2 minuten: Dat wil zeggen dat je het volgens mij op al jonge leeftijd kunt testen. Omdat het kind geen kleuren hoeft te kunnen benoemen. Kunnen benoemen is iets anders dan al kunnen onderscheiden.

mogelijk via een specifieke dna-test en deze site http://www.kleurenblindheid.nl/kleuren/poster.shtml geeft heel wat info..

Kleurenblindheid kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan. De kleurenblindheid die vanaf de geboorte aanwezig is, wordt meestal op peuterleeftijd al wel geconstateerd, maar nog op zijn beloop gelaten. Een peuter hoeft de kleuren nog niet te kennen, maar kan wel twee dezelfde kleuren uitzoeken. Maar niet alle kinderen ontwikkelen zich in hetzelfde tempo. Een kind kan een volledige desinteresse hbben voor kleuren. Het kan hem niet schelen of iets dezelfde kleur heeft. Zelf heb ik het bij een kind van drie jaar proberen te testen door een handvol smarties neer te leggen. Ik pakte een smartie van een bepaalde kleur en als het kind dezelfde kleur gevonden had, mocht hij beide smarties opeten. Dit lukte, terwijl het bij de blokken en kralen zonder meer lukraak wat pakte. Bij jonge kinderen spreekt men het vermoeden van kleurenblindheid uit. Pas op de basisschool wordt het stempel 'kleurenblindheid' daadwerkelijk geplaatst. Dit heeft te maken met de interesses en de ontwikkeling van het kind.

Bronnen:
pedagogische werkervaring met jonge kinderen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100