Welke terugkerende huishoudelijke klusjes kun je kinderen van 6 en 8 jaar opdragen?

Behalve eigen kamer opruimen, bedoel ik...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kinderen van deze leeftijd kunnen best wat lichte karweitjes in huis doen. Ze kunnen helpen met tafeldekken, en afruimen, planten water geven. hun eigen speelgoed opruimen. De oudste kan iets meer doen dan de jongste, zoals helpen met het uitruimen van de vaatwasser. Mijn kinderen vonden het ook leuk om met een vochtig lapje schoon te maken en om te helpen in de keuken, sla schoonmaken ed. Maar wel op vrijwillige basis. Als er sprake is van huisdieren kunnen ze helpen met het verzorgen ervan. Ik zou een kind van 8 nog niet alleen de hond uit laten laten. Dat vind ik tamelijk riskant. Het dier kan ergens van schrikken en erg gaan trekken aan de riem met alle gevolgen van dien. Helpen in huis hoort bij de opvoeding. Als ze klein beginnen kunnen ze later wat taakjes erbij krijgen. Maar let op dat je dat met mate doet. Anders "kweek" je kinderen (vooral jongens) die denken dat ze nooit iets in huis hoeven te doen

Dan kun je denken aan meehelpen met afdrogen, tafel dekken, konijnenhok verschonen, vuile was in de wasmand gooien en de stoep vegen.

Tafel dekken/afruimen, vaatwasser in/uitruimen, anders afwassen. Gasfornuis met schoonmaakspul afnemen

ik vond het altijd wel leuk om met mn ouders de was buiten te hangen, of de kleren aangeven dat mn ouders die opvouwen. stofzuigen vond ik ook altijd leuk. misschien als je een hond of kat hebt kan je je kind je huisdier elke avond wat lekkers laten geven (zoals paté)

hond uitlaten, vegen, tafeldekken, auto wassen(wel af en toe opletten anders is je auto opeens weg:P) ga zo maar door Toegevoegd na 1 minuut: oh moet terugkerend zijn dus geen autowassen is ook wel beetje link in verband met krassen

plantjes water geven,bed afhalen,spullen op de plek terug leggen

Je moet niks opdragen. Je kan het motiveren in de zaken die die al kent en leer kinderen zaken te doen in een opbouwende manier. Zorg dat het geen last word eerder een lust.

Het vuilnis buiten zetten of in de container gooien. Lege flessen en plastic in de glas- en plasticcontainer gooien. Oud papier (folders en kranten) opstapelen en naar de papiercontainer brengen.

- Glas naar de glasbak brengen. Maar niet te veel in 1 keer. Ik heb altijd een krat vol als ik naar de glasbak ga, da's te zwaar voor die kleintjes. - Planten water geven binnen / buiten - M'n moeder had vroeger een moestuin. Ik vond het leuk om tuinbonen te doppen en aalbessen te ritsen. Aalbessen en aardbeien plukken.

Denk ook eens aan kleine karweitjes in de tuin, planten besproeien of begieten, harken, zaaien, (na goede instructie) onkruid / paardebloemen wieden of (als je fruitbomen /struiken hebt) fruit plukken vinden kinderen van die leeftijd vaak erg leuk. Relatief ongevaarlijke klusjes in de keuken, zoals met een schaar de boontjes afdoen, gehakt kneden en ballen draaien of iets klutsen of roeren (en eventueel afwegen of afmeten, is nog leerzaam ook) kun je ook proberen. Daarnaast deed ik op die leeftijd ook wel kleine boodschappen, met een briefje en geld in de hand naar de bakker om de hoek bijvoorbeeld.

Kinderen moeten kinderen blijven (op die leeftijd) en van hun jeugd genieten door met leeftijdgenoten te spelen.Je kunt ze hoogstens vragen om de hond uit te laten.Werken kunnen ze in hun verdere leven nog genoeg om hun brood te verdienen.

Zou de waarheid niet in het midden kunnen liggen? Onze kinderen spelen veel, maar helpen ook regelmatig met een klusje zoals de vaatwasser in- of uitruimen. En dan eentje per dag ongeveer. Maar als ze een drukke dag hebben gehad, met school, BSO, zwemles hebben ze al veel verplichtingen achter de rug. Verder moeten ze geregeld hun kamer of de troep die ze gemaakt hebben beneden opruimen. En uiteraard de was in de machine doen. Sinds kort leg ik losse speeltjes in een eigen mandje op de trap, en dat moeten ze zelf mee naar boven nemen. Ik vind het belangrijk dat ze leren zelf verantwoordelijkheid te hebben. En dat ze leren klusjes te doen zonder dat dit een beloning (geld, snoep) oplevert. En dat ik ze daarin niet overvraag, niet teveel, maar zó, dat ze zelf kunnen begrijpen dat het normaal is om voor de gezamenlijke spullen te zorgen. Daarnaast mogen ze wel eens een klusje doen voor geld, maar dan gaat het echt over de auto wassen ofzo, dingen die niet elke dag voorkomen (en ik zou er anders ook voor betalen in de wasstraat). Ik ken ook gezinnen waar de kinderen elk 1 vaste taak hebben. Dat lijkt me ook heel fijn werken.

De afwas lukte aardig, toen mijn kids die leeftijd hadden. Niet de breekbare spulletjes laten doen ... Helpen met de was opvouwen vonden ze ook leuk. Als je huisdieren hebt, kunnen ze daar ook mee helpen; etensbakje wassen, vullen, kooi schoonmaken etc. Afstoffen gaat ook goed!

Ze kunnen hun eigen ontbijtbordje naar het aanrecht brengen , en als ze ontzettend gekruimeld hebben met chips of brood , dan zijn ze op die leeftijd prima in staat om met de kruimeldief de kruimels op te zuigen. Mijn zoon van 6 haalt me altijd het mandje met wasknijpers op. En hij helpt mee zijn bed te verschonen.( kussen sloop kan hij er zelf om heen krijgen en ook het hoeslaken stopt hij zelf om het matras heen. ) Mijn zoon legt tijdens het boodschappen halen alles uit het karretje op de band. En hij wil altijd het toilet papier bij vullen. Omdat hij zoveel taken doet in huis. ( tenminste als ik dit zo zit te typen vind ik het aardig wat ,wat ie allemaal voor me doet) lijkt het misschien wel vreselijk op kinderarbeid haha. Maar dat is het echt absoluut niet hoor. Hij vind het juist super leuk om me mee te helpen. Als ik hem zijn gang laat gaan wil hij ook nog mee helpen met ramen lappen en dweilen, maar daar begin ik niet aan want dat word een heel groot waterballet. En ook laat ik m liever niet met servies in de weer omdat hij soms nogal onhandig is en van alles kapot gooit dan. Jou kind van 8 zou je eventueel ook de plintjes af kunnen laten stoffen dat scheelt je zelf weer bukken.En als je commentaar krijgt dan zeg je maar gewoon dat je dat zelf niet meer zo goed kunt en dat je vind dat hij het veel beter kan, en dan gaat je kind zich nog trots voelen ook.

bordje na het eten naar de keuken brengen. ontbijttafel dekken vuile kleding in de wasmand Niet teveel nog. Want ze zullen ook hun speelgoed al opruimen. En dat ze hun kamer al opruimen is al heel wat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100