De verhuurder weigert een woning te controleren op het onzichtbare asbest. Wat kan ik doen?

De woning is gebouwd in 1972. Dus het asbest is zeker aanwezig. Hierbij was de vorige huurder, een persoon met een psychiatrische problematiek, jarenlang aan het boren. Door het boren in asbestpanelen konden asbestvezels vrijkomen in de woning. De verhuurder liet echter enkel een visuele controle uitvoeren. Geen luchtmetingen.

Na de uitzetting van die huurder heeft de verhuurder alle gaten dichtgemaakt. Dus ik kan niet zien waar hij heeft geboord. De verhuurder wil me ook geen informatie verstrekken over plaatsen waar asbestpanelen aanwezig zijn in de woning.

Weet jij het antwoord?

/2500

In een huurwoning hoeft asbest alleen verwijdert te worden als het een gevaar vormt voor de huurder of de omgeving, zoals het geval is bij onafgedekte losgebonden asbest of asbesthoudende daken. Zo te lezen is daarvan geen sprake. In muren verwerkt vastgebonden asbest vormt geen gevaar, zo lang je niet opnieuw gaat boren. De gerepareerde muren zijn in principe voldoende. Volgens jurisprudentie is de aanwezigheid van asbest op zich geen gebrek aan de woning. Een verhuurder is niet verplicht om de aanwezigheid van asbest in de lucht te onderzoeken of de woning schoon te maken, zoals je wilt. Dat is namelijk niet geregeld in de wet. Je valt daardoor een beetje tussen wal en schip. Wat je kunt doen is op eigen kosten een onderzoek laten doen door een onafhankelijk asbestadviesbureau en door hun advies laten uitbrengen. Als daaruit blijkt dat er geen gevaar is, ben je hopelijk gerustgesteld. Als daaruit blijkt dat er wel gevaar is, kun je daarmee naar een advocaat om een verzoek tot verwijdering en verhaal van de onderzoekskosten neer te leggen bij de verhuurder. Eventueel kun je ook de huurovereenkomst op die grond ontbinden. Als de woning is schoongemaakt dan is de kans op asbest in de lucht niet groot. Je kunt het stof het beste opvegen en opdweilen, want het filter van een stofzuiger houdt ze niet tegen. Bij een kleine hoeveelheid vezels is de kans op ziek worden overigens klein. Mensen die langdurig een grote hoeveelheid vezels hebben ingeademd, bijvoorbeeld bij werk in de scheepsbouw, lopen wel het risico om (na vele jaren) ziek te worden. Maar lang niet iedereen die asbestvezels inademt, wordt ziek. Het risico hangt af van hoeveel vezels iemand inademt en hoe lang dat duurt. Daarnaast is de soort asbest belangrijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100