Wordt een buitenlandse naamswijziging in Nederland erkend?

Je hebt in Duitsland of Spanje een juridische procedure gevolgd om je voor- en/of familienaam te veranderen op je paspoort en et persoonsregister. En je heb ook de Nederlandse nationaliteit. Kan je dan die gewijzigde voornaam of familienaam ook in Nederland laten registreren, erkennen of wijzigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, buitenlandse akten (besluiten) worden in principe door Nederland erkend, net zoals ook buitenlandse huwelijken worden erkend. Het erkennen/verwerken van buitenlandse akten gebeurt in principe door de gemeente Den Haag.

Bronnen:
http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Afd...

Ja. Je kunt in Nederland altijd je naam laten wijzigen. Een voornaam kan niet gewijzigd worden, maar je kunt je laten noemen zoals je zelf wilt. De familienaam kan via een gerechtelijke procedure gewijzigd worden.

Ja, dit is mogelijk voor de achternaam. "Wilt u dat uw kind de achternaam naar (bijv., toev. pieter1986) Spaans (naam)recht krijgt, dan kunt u een verzoek tot naamswijziging doen." U regelt dit in Nederland via Justis, onderdeel van Rijksoverheid.nl (bron 1) Voor de voornaam: dit kan in Nederland alleen als daar gewichtige redenen voor zijn. U kunt dit echter niet via Justis regelen, maar u dient een verzoek in te dienen bij de rechtbank. (bron 2)

Bronnen:
https://www.justis.nl/Producten/naamswijziging/
https://www.justis.nl/producten/naamswijzi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100