Kan een woningcorporatie mijn adres / inschrijving bij gemeente inzien?

Ik sta nu al een paar jaar ingeschreven bij een woningcorporatie maar die willen dat je je opnieuw inschrijft als je bent verhuisd naar een zelfstandige ruimte. Nu ben ik dat een aantal maanden geleden, echter is deze ruimte echt niet wat ik zoek. Ik sta nu redelijk hoog op de wachtlijst en wil die positie dus niet zomaar weggooien en weer onderaan terecht komen. De woningcorporatie zegt zelf dat ze de adresgegevens controleren, maar kunnen ze dat ook daadwerkelijk? Of kunnen ze alleen aan mij vragen 'kloppen deze gegevens?'. Maw, kan ik tegen de corporatie zeggen dat ik nog op het oude adres woon zonder dat ze er achter komen zodat ik nog hoog op de wachtlijst sta? Het vorige adres is bij mijn ouders, met post e.d. dus geen probleem.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Woningcorporaties kunnen heel simpel de gegevens van de gemeentelijke basisadministratie (GBA) inzien om te controleren op welk adres je momenteel bent ingeschreven. Vroeger moest je zelf een uittreksel van de GBA ophalen, tegenwoordig kunnen corporaties die gegevens gewoon inzien. (Zie bijvoorbeeld http://www.woonpartners.nl/Nieuwsarchief/2012/Juni/Koppeling_GBA_met_Helmondse_woningcorporaties). Als je dus officieel op een ander adres (dat als zelfstandige woning telt) bent ingeschreven, zal men dat vroeg of laat bij de corporatie ontdekken en komt je woon- of inschrijfduur automatisch te vervallen.

Ook een woningbouwvereniging heeft geen inzage recht in het bevolkingsregister echter zijn er andere manieren om te controleren of men ergens woont.

Mijn woningbouw eisde een kopie van het bevolkingsregister waar dus me toenmalig huidige adres op stond dat zal die van jou ook wel willen zien

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100