Wat gebeurt er als er geen voogdijregeling is vastgelegd?
Als beide ouders het ouderlijk gezag hebben en één van beiden overlijdt, heeft de langstlevende ouder het zelfstandig ouderlijk gezag. In alle andere gevallen (dus ook als de overblijvende ouder overlijdt), zal er een rechter aan te pas komen om te voorzien in het gezag.Het verzoek aan de rechter om het gezag toe te kennen is doorgaans afkomstig van de Raad voor de Kinderbescherming. Maar het verzoek kan natuurlijk ook afkomstig zijn van de andere ouder die het gezag nog niet had.
http://www.anotaris.nl/overlijden/voogdij-en-bewind
Het is natuurlijk veel beter of dit even vast te laten leggen
Hoe krijg ik als vader gezag als ik niet getrouwd ben en geen geregistreerd partnerschap heb?
Indienen verzoek gezamenlijk ouderlijk gezag
Met het aanvraagformulier 'Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige' kunt u een verzoek indienen. U kunt dit formulier krijgen bij de rechtbank of downloaden van Rechtspraak.nl.
U moet het formulier samen invullen. Op het formulier vult u bij verzoeker I de gegevens van de moeder in. Bij verzoeker II vult u de gegevens van de vader in. Bij het aanvraagformulier moet u een aantal bewijsstukken indienen. Bijvoorbeeld de originele geboorteakte. Dit staat aangegeven op het formulier.
Het formulier met de benodigde documenten kunt u opsturen of afgeven bij de rechtbank waar de geboorteplaats van uw kind onder valt. Is uw kind niet in Nederland geboren of is de geboorteplaats onbekend, dan moet u uw verzoek indienen bij de rechtbank in Amsterdam.
Kosten aanvraag gezamenlijk ouderlijk gezag
Het aanvragen van gezamenlijk ouderlijk gezag bij de rechtbank kost niets. Er zijn wel kosten verbonden aan de documenten die u bij de gemeente moet halen voor het indienen van een aanvraag.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-erkenning-en-gezag/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-gezag-als-ik-niet-getrouwd-ben-en-geen-geregistreerd-partnerschap-heb.html