Als iemand mij aanklaagd en niet gelijk heeft wie betaald de zaak kosten dan?

Iemand wilt mij aanklagen omdat hij denkt dat ik zijn merknaam misbruikt heb. Dit is niet juist want die gene heeft wel zijn merk staan op een pagina met de foto's van het product maar dat product is merkloze import uit china.

(Hij heeft onder bijna alle merkloze producten die hij verkoopt geschreven dat het van zijn merk is, zonder op de producten een label of logo met merknaam te plaatsen)

Dus stel dat hij mij aanklaagt en ik win de zaak, is hij dan ook verantwoordelijk voor alle advocaatkosten die ik hierdoor heb moeten maken?

Dank u wel voor de informatie.

Toegevoegd na 1 minuut:
De pagina is een soort marktplaats, en daarop schrijft hij dat het van een merk is terwijl dat niet zo is. (Dus hij doet dit vooral om concurrenten weg te jagen, en te bedreigen met een brief.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten moet betalen. Een strafzaak kost u geen geld. Behalve als u een advocaat inschakelt en u wordt in het ongelijk gesteld. Wint u de zaak, door sepot of vrijspraak, dan betaalt de Staat de advocaatkosten aan de advocaat die u heeft bijgestaan.

Bronnen:
http://www.atmadvocaten.nl/5703/ondernemin...
http://www.judex.nl/rechtsgebied/rechtsbij...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/r...

Dat is afhankelijk of u het aan uw advocaat vraagt. Als zijn advocaat daar ook mee akkoord gaat, dan betaalt u zijn kosten als u verliest en als u wint dan betaalt hij uw kosten. Verder zijn niet alle gerechtelijke kosten op de verliezende partij te verhalen. (zie bron) De rechter kan ook 'zelfstandig/uit zichzelf' de verliezende partij veroordelen tot het betalen vd kosten (zoals genoemd hierboven alleen bij een civiele of bestuursrechtelijke zaak), bij een civiele zaak moet zelfs de rechter van overtuigd zijn dat de verliezende partij genoeg geld opzij heeft gelegd om deze kosten voor de winnende partij te betalen. De winnende partij kan niet achteraf (na de uitspraak/vonnis) de kosten verhalen op de verliezende partij, daar is het dan te laat voor. Het uitgangspunt (en wat ook in de meeste gevallen voorkomt) is dat ieder zijn eigen kosten betaalt en als men weinig inkomsten heeft kan men evt. beroep doen op een Pro-Deo advocaat. Dus al is iemand 100% overtuigd van zijn gelijk dat hij wint, dient hij alsnog rekening te houden met deze gerechtelijke kosten.

Bronnen:
https://www.rechtspraak.nl/Hoe-werkt-het-r...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100