Mag je je kippen los laten lopen vlakbij een (drukke) 80km/h weg?

Dat ze in het gras zitten naast de weg.

Dat kan toch schrikreacties bij het autoverkeer teweeg brengen? Met alle gevolgen van dien.

Ik zie 't zo nu en dan.

Weet jij het antwoord?

/2500

De eigenaar van de kippen dient al het redelijke te doen, om te voorkomen dat zijn have en goed anderen in gevaar brengt. Als een ondeugdelijk gebouwde schutting instort, dan is de eigenaar verantwoordelijk voor de geleden schade. Als een van zijn bomen omwaaid en de boom is niet goed door snoeien onderhouden, dan is hij verantwoordelijk. Als het gras waar zijn kippen rondlopen niet adequaat omheind is, zelfs als het gras niet van hem maar van bv de gemeente is, dan is de eigenaar verantwoordelijk voor geleden schade als gevolg van die loslopende kippen. U zou een schriftelijke klacht bij de betreffende gemeente kunnen indienen.

Nee dat mag niet, je kunt er een boete voor krijgen; Titel VII. Overtredingen betreffende de veldpolitie "Artikel 458Uitvliegend pluimgedierte Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zijn niet uitvliegend pluimgedierte laat lopen in tuinen of op enige grond die bezaaid, bepoot of beplant is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie".

Bronnen:
Wetboek van strafrecht

Dat mag niet. Het is strafbaar op grond van artikel 458 Wetboek van Strafrecht. De maximale boete die hiervoor opgelegd kan worden is €390,-.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100