Mag een winkel verbieden je tas mee te nemen naar binnen?

Zoals ze bij scholieren doen bij supermakten. Is dit geen discriminatie wand die oudere vrouw van 38 of meneer van 78 na die scholier mag wel met tas doorlopen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat mag. De eigenaar is de baas. Hij bepaalt onder welke voorwaarden hij mensen in zijn winkel toelaat. De enige grens is dat hij niet mag discrimineren. Discrimineren betekent: *ongeoorloofd* onderscheid maken. "Niet meer dan 3 scholieren" mag wel. "Net meer dan 3 negers" mag niet. Blijkbaar is "scholier" een geoorloofd onderscheid, dus geen discriminatie.

Winkels mogen dit verbieden, mits het bij de ingang aangegeven staat, en er kluisjes aanwezig zijn. Toegevoegd na 1 minuut: Maar geen onderscheid in leeftijd natuurlijk, of allen, of geen, anders is het inderdaad leeftijdsdiscriminatie! (al snap ik de winkelier wel een beetje)

Ja hoor. Maar verstandigste is bij de kasa afgeven om niet op ogen te vallen van een ander...

Ja dat mag maar het moet wel aangegeven zijn. Je mag dan overigens geen verschil maken tussen klanten. Ook moet er een gelegenheid zijn je tas op te bergen.

zodra een winkel dat doet, is het de laatste keer dat ik er geweest ben. Net als dat er staat dat ze je tas mogen controleren. Ik heb 1 keer gehad dat ze mijn tas wilden nakijken, dikke ruzie over gehad, maar ben mooi wel doorgelopen. Dan halen ze de politie er maar bij of zo.

Ik heb dit een keer gehad in een winkel. Maar dat stond netjes bij de ingang aangegeven. En ze hadden kluisjes die je kosteloos kon gebruiken. Op het moment dat een winkel specifiek op scholieren gaat selecteren vind ik het te ver gaan. Zelfs al staat het duidelijk aangegeven. Want hoe kan je bewijzen of iemand een scholier is of niet?

Een winkel mag dat wel maar zal dat nooit doen. Het moet worden aangeven als de tas bij de kassa moet worden afgegeven.

Wanneer je hier bij de Mediamarkt komt dan mag je, je tas in een kluisje buiten de winkel stoppen... En anders zorgt de breed geschouderde beveiliger er wel voor dat je, je tas even snel in een kluisje gaat doen. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat iemand niet kan, of niet wilt lezen dat dit met een 500 punt letter staat aangegeven voordat je naar binnen gaat...

Dat mag niet, zowel de Grondwet als het EVRM en BuPo-Verdrag verbieden ongeoorloofd onderscheid op welke grond dan ook, leeftijd valt hier zeker onder. Deze gelden ook voor burgers onderling. Je discrimineert indirect op leeftijd als je alleen scholieren verbiedt om een tas mee te nemen. Je mag onderscheid maken als het doel legitiem is. Diefstal tegengaan is zeker legitiem. Maar het moet ook passend en noodzakelijk zijn. Dat is het niet. Er zijn minder vergaande maatregelen mogelijk om winkeldiefstal tegen te gaan. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om iedereen te verbieden een tas mee te nemen, zonder onderscheid. De Commissie Gelijke Behandeling kan hier overigens niks mee, want die mag alleen oordelen over discriminatie op bepaalde gronden, maar leeftijd valt daar niet onder. Bovendien is hun oordeel niet bindend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100