Waarom hebben ggz-instellingen het over 'clienten' en niet over 'patienten'? En heeft juridisch gezien de ene term meer rechten dan de andere term ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die gewoonte stamt uit de 70er jaren, waarin gepleit werd voor meer gelijkwaardigheid in de hulpverlening. Degene die hulp vraagt is een gelijkwaardig persoon, die een probleem heeft. Het woord patient heeft een veel meer betuttelende gevoelswaarde. Vooral toen werd dat gevoeld. Tegenwoordig zijn patienten meestal al mondig. Toegevoegd na 2 minuten: juridisch gezien zijn er geen verschillen. De een is de hulpvrager, en de ander de hulpverlener, of de hulpvrager nu patient of client wordt genoemd.

Bronnen:
als maatschappelijk werkster heb ik dit...

"Een patiënt is iemand aan wie medische, paramedische en/of verpleegkundige hulp wordt verleend", aldus Wikipedia. In de GGZ gaat het in principe niet om medische ingrepen maar om geestelijke gezondheidszorg en dat is wat anders. Verder wordt cliënten ook wel gebruik als sjiek woord voor 'klanten'. Advocaten (en andere beroepen in de zakelijke en financiële dienstverlening) hebben cliënten; de bakker en slager hebben klanten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100