Hoe kan ik onderzoeken voor welke "veroordeling" ik bekend ben bij de politie?

Ben net uit het niets aangehouden omdat ik te lang in mijn auto zat zonder weg te rijden.
Nadat de agent mijn rijbewijs doornam en een aantal walkie talkie gesprekjes kwam meneer doodleuk melden dat ik weleens veroordeeld ben. Ik stond met mijn bek vol tanden want ik ben op 1 dingetje na toen ik 13 was nooit in aanraking geweest met de politie, laat staan een veroordeling!

Toen ik 13 was heb ik een keer een reclamefolder uit iemands brievenbus gehaald, daarvoor heb ik via bureau halt 3 uur taakstraf gekregen.

Sindien heb ik nooit eens een boete gehad. En die agent zei dat ik veroordeeld ben en dat ik daardoor later in de problemen kan komen als ik ergens ga solliciteren. Ik zou nu eens willen weten wat dit voor gel*l is. Waar of hoe kan ik nagaan waar ik voor veroordeeld ben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vreemd verhaal. Een strafblad wordt aangemaakt na strafrechtelijke veroordeling voor een overtreding of een misdrijf. De tijd dat het strafblad blijft bestaan is 5 jaar voor overtredingen. Was betrokkene 15 jaar of jonger, dan gelden andere criteria dan voor volwassenen. Maar je kunt naar de politie gaan (een politiebureau) om dit te controleren. Op basis van de privacywetgeving zijn burgers gerechtigd om de gegevens die over hen persoonlijk zijn opgenomen in registers in te zien. Hiervoor moet in de regel wel een schriftelijk verzoek worden ingediend, er kunnen leges worden gevraagd voor de onkosten en er mag meestal geen kopie worden gemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100