Als ik een auto huur en er wordt schade gemaakt, wie moet voor de schade opdraaien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een auto huurt dan wordt je verplicht een (bestuurders) verzekering af te sluiten via het verhuurbedrijf. Daarbij kun je kiezen uit verschillende eigen risico's (lagere premies) of in het geheel geen eigen risico (hoogste premie). Bij het verhuurcontract krijg je dan ook een afschrift/bewijs dat je de verzekering hebt afgesloten en wat te doen bij schade. Het is niet mogelijk om zo'n verzekering te weigeren, het is deel van het verhuurcontract. Het gaat in principe altijd uit van een AllRisk verzekering, dit om ook het eigendom van de verhuurder te beschermen bij verlies door total loss. Als je vervolgens schade maakt met de auto tijdens de verhuurperiode, dan dekt de verzekering volledig de gemaakte schade met uitzondering van het eventueel gekozen eigen risico bedrag. Je hoeft dan alleen het overeengekomen eigen risico bedrag aan het verhuurbedrijf te betalen. De rest wordt door de verzekering afgehandeld. Let er dan wel op dat bij het inleveren van de beschadigde auto, je een exact schaderapport van de verhuurder krijgt zodat je later niet nog eens kan worden aangesproken voor die schade. Zo'n rapport dient als finale opname. Wordt de schade toegebracht door een ander aan het verhuurde voertuig, buiten jouw schuld, dan moet de tegenpartij (of diens verzekering) de schade aan het verhuurbedrijf vergoeden. De verzekeraar van het verhuurbedrijf zorgt dan voor het verhaal op de tegenpartij.

Jij, als de auto gerepareerd is en er een acceptgiro is ontvangen wordt ie doorgestuurd naar jou waarna jij de schade betaald. Vergelijk het met een auto een proefrit maken, je rijd veel te hard en de houder krijgt een boete, die wordt dan naar diegene gestuurd die te hard heeft gereden waarna hij die boete betaald.

De verzekering waarvoor jij betaald hebt tijdens het huren van de auto(mits deze dat dekt). Anders de veroorzaker van de schade.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100