Waarom is er in Nederland TBS, terwijl men in andere landen dan eerder doorverwezen wordt naar een psychiatrische kliniek?

In Nederland krijgt iemand die minder toerekeningvatbaar of geheel ontoerekeningsvatbaar is, meestal TBS. Maar ik heb gehoord dat bijvoorbeeld in Noorwegen zo-iemand dan naar een psychiatrische kliniek wordt gestuurd. (Dit hoorde ik i.v.m. het nieuws over Anders Breivik). Maar waarom doen ze in dit land TBS en in sommige andere landen dan weer niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In aanvulling op eerdere antwoorden: In nl krijg je eerst gevangenisstraf in het gevang en daarna tbs. Dat is behandeling in een gesloten psychiatrische kliniek van justitie. Je gaat dan dus niet naar een 'gewone' psychiatrische kliniek. Ook daar zijn wrl gesloten afdelingen, maar als je tbs hebt ga je naar een justitiële behandelinrichting.

TBS wil zeggen dat men onder behandeling wordt gesteld in een beveiligde inrichting een soort gevangenis

Bronnen:
http://www.om.nl/onderwerpen/tbs/

TBS IS een psychiatrische behandeling, alleen dan in een gesloten inrichting. Dat is in andere landen overigens niet anders ; zwaar gestoorde criminelen worden ook daar niet in de dagbehandeling gestopt. Overigens is het in het buitenland vaak een combinatie : gevangenis plus therapie. In TBS-inrichtingen is dat dezelfde plaats; een soort psychiatrische kliniek voor criminelen. Toegevoegd na 1 minuut: TBS (vroeger TBR), terbeschikkingstelling (van de regering) is gewoon de term die we daarvoor handhaven, en waarvan de meeste mensen wel ongeveer weten wat het inhoudt. Er staat ook geen lengte voor ; het duurt zolang de behandeling nodig is, wat vaak veel langer kan zijn dan alleen een detentie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100