ik begrijp dat factuur na vijf jaar 'verjaart'. Geldt die vijf jaar vanaf factuur datum, of gaat die termijn in na de laatste aanmaning?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je aanmaningen hebt gehad dan verloopt je factuur niet. Je kan zelfs de deurwaarder verwachten om de betaling op te halen en later misschien als je niet betaald beslag zal leggen.

De teller gaat na iedere herinnering / aanmaning weer opnieuw lopen. Dus pas als de schuldeiser na de laatste aanmaning 5 jaar niets van zich laat horen kan hij hem niet meer opeisen. Maar geloof me maar..... dat doen ze niet.

Stel dat een bedrijf lange tijd na het leveren van een dienst of product laat weten dat er nog een bedrag openstaat. Hoewel je pas na lange tijd met deze rekeningen geconfronteerd wordt, betekent dit niet dat je deze rekening niet meer hoeft te betalen. Belangrijk hierbij is hoeveel tijd het heeft gekost voordat de wederpartij de rekening alsnog verstuurd heeft. Door het verloop van een bepaalde tijd kan men immers bevrijd worden van een betalingsverplichting. Dit heet verjaring. Algemene verjaringstermijn: 20 jaar Een rechtsvordering verjaart na 20 jaar, tenzij de wet anders bepaalt. Dit wil zeggen dat in beginsel door verloop van 20 jaar de wettelijke verplichting vervalt om een rekening te betalen. De termijn van verjaring begint op de dag, volgend op die waarop onmiddellijke nakoming kan worden gevorderd, tenzij de wet anders bepaalt. Verjaring bij contractuele vorderingen: 5 jaar Naast de algemene verjaringstermijn heeft de wet voor een aantal rechtsvorderingen de verjaringstermijn ingekort naar vijf jaar. Een vordering die uit een overeenkomst voortvloeit (een geldvordering of een huurvordering) verjaart na vijf jaar. Vijf jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden, kan betaling dus niet meer worden afgedwongen. Verjaring bij consumentenkoop: 2 jaar Is er sprake van een consumentenkoop, dat wil zeggen een overeenkomst waarbij de koper een particulier is en de verkoper handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf, geldt er zelfs een verjaringstermijn van twee jaren. Na twee jaar kan de verkoper dan ook geen betaling meer afdwingen.

Bronnen:
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=2401

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100