Is het mogelijk achteraf alsnog een boete te krijgen als je onverzekerd bent geweest?

Een kennis van mij heeft pas een jaar nadat hij in Nederland was een zorgverzekering afgesloten, omdat hij niet wist dat een verzekering verplicht was. Hij heeft hier ook nooit een brief over ontvangen of een boete gehad.
Nu wil hij zorgtoeslag aanvragen, maar hij wil niet voor het gehele afgelopen kalenderjaar toeslag aanvragen omdat dat niet terecht is, hij is pas sinds april verzekerd. Maar als hij als ingangsdatum april invult (ik weet niet of dat überhaupt kan bij zorgtoeslag), is het dan mogelijk dat ze er alsnog achter komen dat hij niet verzekerd is geweest en hem een boete opleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn inderdaad bepaalde sancties voor het niet hebben van een zorgverzekering, maar als hij geen bericht van het CAK heeft gehad, dan hoef je je geen zorgen te maken. En niet blijkt dat het achteraf niet hebben van een zorgverzekering nog voor boetes kan zorgen (bron 1). Je hoeft ook niet met terugwerkende kracht zorgverzekeringspremie te betalen (wat tevens betekent dat je zorgverzekering van vóór ingangsdatum zorgverzekering niet terug kan krijgen). Als je ervoor zorgt dat je de ingangsdatum van je recht op zorgtoeslag met terugwerkende kracht (wat mogelijk is; zie bron 2) gelijk is aan de ingangsdatum van de zorgverzekering, dan zal alles goed gaan. Geef je een datum aan vóór de ingangsdatum van de zorgverzekering, dan pleeg je fraude. Het is officieel namelijk niet eens mogelijk om vóór de ingangsdatum van je zorgverzekering recht te hebben op zorgtoeslag (dat kan je uitproberen via bron 3).

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/z...
https://www.toeslagenaanvragen.net/aanvrag...
https://www.toeslagenaanvragen.net/zorgtoe...