Mijn huisarts declareert 'telefonisch consult' als ik bel voor de uitslag van een onderzoek. Mag dit?

Extra uitleg met een extra vraag:

Ik heb 2 keer naar de huisartsenpraktijk gebeld.
1 keer om te bellen (naar de assistente) voor de uitslag van urine onderzoek (ik moest zelf bellen)
1 keer heb ik gevraagd aan de assistente of zij een verzoek wilt doen bij de huisarts.

Beide keren heb ik de huisarts zelf niet gesproken maar toch declareren zij een telefonisch consult (2x dus), bij mijn zorgverzekering.
Mogen zij dit wel?

Een tweede ding, is dat de praktijk ook kwartaal declaraties doet (wat normaal is, ik ben een patiënt, dat kost geld), maar nou declareren zij ook 1 euro voor 'ouderenzorg'. Ik ben geen oudere.
Wat houdt dit in en mogen zij dit wel?

Toegevoegd na 7 minuten:
Ook zie ik ineens dat ze in april 2016 gedeclareerd hebben voor huisartsenzorg (kwartaal kosten).
Ik zat toen helemaal nog niet bij die huisarts?...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn declaraties en huisartsenzorg: Per kwartaal ontvangt de huisarts per ingeschreven patiënt een vast bedrag, ongeacht of de patiënt de huisartsenpraktijk heeft bezocht. Er is opslag op kwartaaltarief huisartsenzorg: Dit zijn diverse vergoedingen voor speciale afspraken die uw verzekering met uw huisarts heeft gemaakt, zoals kwaliteitsverbetering van zorg in het algemeen. Er is consult, visite, telefonisch consult, etc: Voor ieder (telefonisch) consult of visite declareert de huisarts/praktijkondersteuner/doktersassistente het daarvoor geldende tarief . Bijzondere verrichtingen: Voor bijzondere verrichtingen door de huisarts, praktijkondersteuner of doktersassistente (zoals een longfunctiemeting, ECG, chirurgische ingreep of bloeddrukmeting gedurende 24 uur) gelden speciale tarieven. In bijgaande bron wordt uitgebreid toegelicht wat een huisarts mag berekenen en waarvoor en bij wie er declaraties ingediend mogen worden. Toegevoegd na 2 minuten: Wanneer de huisartsenpraktijk extra speciaal opgeleid personeel als ondersteuning inzet, dan geldt daarvoor een kleine opslag op het kwartaaltarief per ingeschreven patiënt. Toegevoegd na 9 uur: Dit schrijft Huisarts.nl Een telefonisch consult bij de huisarts kan worden gedeclareerd als dit consult een regulier consult tijdens het spreekuur vervangt. Dat betekent dat er tijdens het telefonisch consult een medische beoordeling moet plaatsvinden. Voor overige zaken die telefonisch worden afgehandeld, zoals het maken van een afspraak of het aanvragen van een herhalingsrecept, worden geen kosten in rekening gebracht.

Bronnen:
http://www.huisarts.nl/veelgestelde-vragen/
https://www.huisartsenpraktijk-dewaterleli...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100