Waarom vervelen zoveel mensen zich tegenwoordig?

Elke dag is er wel een tiener op GV die zich verveeld. Ik kan me niet herinneren me ooit verveeld te hebben. Kunnen tieners zich niet meer vermaken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze kinderen en tieners denken even dat ze niets weten te verzinnen om te gaan doen. Ze denken dat ze al hun boeken uit hebben gelezen en al het speelgoed bespeeld. Terwijl als zij die vraag stellen hier op GV wat ze dan kunnen gaan doen. Er een hele rits met antwoorden komt die ze zelf ook gemakkelijk hadden kunnen bedenken. Dat ze zich vervelen en niets te doen hebben zit vooral tussen hun oren. Net als zoveel dingen. Want er is echt meer dan zat te doen, ook in de vakantie!

Volgens mij heeft verveling vooral te maken met niet of moeilijk inlosbare verwachtingen; als er geen zicht is op een situatie die je graag ziet ga je je vervelen zonder de mogelijkheden te benutten die je huidige situatie wel biedt.

Het is een gebrek aan creativiteit en interesse. Om zelfstandig - op eigen initiatief - bezig te zijn moet je de mogelijkheid hebben om iets te bedenken. Het bedenken van een bezigheid wordt bemoeilijkt door een gebrek aan interesse. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat het bezig houden met andermans leven (roddels lezen, netwerken, chatten, soaps, reality soaps etc.) dit ook nog versterkt. Op deze manier ontstaat er nog minder interesse voor het eigen leven / bezigheden. Sommige mensen hebben een overschot aan creativiteit en interesse en meestal zijn dat de mensen die bewust de TV niet aanzetten, om te voorkomen dat ze ongewenst de TV ingezogen worden om vervolgens de hele dag als een zombie voor de televisie te zitten. Deze mensen hebben ook (bijna) dagelijks een drive om 'iets nuttigs te doen', zodat ze aan het einde van de dag toch het idee hebben dat ze wat gedaan hebben. Persoonlijk heb ik last van teveel interesses en bezigheden. Zo ben ik graag bezig met electronica, chemie, magnetisme, schrijven, dichten, robotica, filmen / editen, acteren, de-hoe-werkt-het-theorie. Op allerlei manieren ben ik me dus aan het verdiepen / verrijken en dat dus op verschillende gebieden. Maar zelden kan ik een bezigheid loslaten, maar zo nu en dan moet ik het wel doen omdat het ten kostte gaat van de andere. Een tijdje ben ik bezig geweest met programeren, maar ben ermee gestopt. Om het niveau te bereiken dat ik eventjes een programmaatje schrijf zodat ik die kan gebruiken om bijvoorbeeld een printerpoort aan te sturen, is voor mij te ver weg. Ook het verdiepen in zaken zoals de illuminati, bilderberg(ers), freemasonry (vrije metselaars) en hun invloed op de wereld via media en de muziekwereld, is iets dat ik heb moeten loslaten, omdat ook dit de - voor mij - nuttige bezigheden beperkt.

Dat is een luxe probleem in het rijke Westen. Kids/jongeren/jong volwassenen krijgen blijkbaar niet genoeg bescheidenheid en verantwoording mee om zelf iets te ondernemen. Lijkt mij het nieuwe ontgonnen gebied

Volgens mij is verveling iets van alle tijden. Vroeger verveelden we ons ook en dat hoorde erbij, daar leerde je van. Naar mijn bescheiden mening wordt verveling bij kinderen tegenwoordig een soort taboe en denken veel ouders dat ze hun kinderen (en ook zichzelf,kijk maar eens op de meubelboulevards op zondagmiddag) continu bezig moeten houden. Hieronder 2 citaten: Ik hoorde laatst dat het juist heel erg goed is, als kleuters zich zo nu en dan eens vervelen. Tegenwoordig bestaat de neiging om kinderen ten allen tijde bezig te houden en te zorgen dat ze zich niet vervelen. Gebeurt dit toch, dan gaan ze zelf op zoek naar iets om zelf te doen en dat bevordert de zelfredzaamheid, taakgerichtheid, creativiteit, enz. Ik vond dat een hele belangrijke opmerking die me bij is gebleven. Is het tegenwoordig niet zo dat kinderen vrijwel elk weekend wel een bijzondere activiteit hebben in plaats van lekker thuis spelen en daar dingen doen? Ik denk dat vervelen op zich best eens heel waardevol kan zijn en zeker moet kunnen. Dr. Jos: Ledigheid is een deugd, maar die deugd is in gevaar omdat de huidige samenleving overscheduled is. Iedereen heeft het druk-druk-druk en er is geen tijd meer voor een gezonde portie verveling. Want verveling is gezond. Dat is aangetoond in meer dan genoeg medische studies.

Omdat ze tegenwoordig alles al hebben en verveling lijdt toch vaak naar creativiteit en nieuwe dingen ontdekken. Dat is lastig als je alles al hebt. Daarbij bestaat het sociaal contact van tieners tegenwoordig uit internetcontacten en dan kun je moeilijk samen iets gaan doen, met alleen een scherm en een toetsenbord dat ze verbindt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100