Is het ok om iemands huidskleur te gebruiken als kenmerk voor die persoon?

Ik bedoel het eigenlijk heel neutraal.

Nog even een voorbeeld ter verduidelijking:

Stel je was in een gezelschap waarbij er één persoon aanwezig was met een zwarte huidskleur. Je hebt later een gesprek met iemand van dat gezelschap. Deze noemt de naam van die zwarte persoon. Jij weet niet zeker of die naam hoort bij die zwarte persoon. Is het dan ok om te informeren met: "Bedoel je die zwarte jongen?"? Of is het meer gepast om moeilijk te doen door met minder duidelijke kenmerken die persoon te beschrijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar is niets op tegen. Je kunt ook aan iemand refereren met bijvoorbeeld: Die met dat rode haar. Die met die blonde krullen. Die met die groene ogen. Diegene die zo raar giechelde. Die met die rode bril. Die met die donkere huidskleur.

Nou, echt elegant is het niet, maar voor een keertje het kan er mee door.Laat ik je vertellen, andersom gebeurt hetzelfde.

ja, het is okay om te zeggen 'bedoel je die zwarte jongen' een (uiterlijk)kenmerk is een eigenschap die hoort bij deze dus een van de kenmerken van deze persoon. omdat de huidskleur nogal een hot item kan zijn is het mogelijk de omschrijving 'zwart' beledigend op te vatten. bovendien heeft deze persoon meer kenmerken waar je naar kan verwijzen en zal hij niet echt zwart zijn. het is dus meer gepast om te zeggen 'bedoel je die jongen met een donkere huidskleur' maar niemand kan jou natuurlijk vertellen hoe je iemand moet omschrijven tenzij je je begeeft op het gebeid van smaad of laster (dit is in principe strafbaar)

Stel het je eens anders voor. Hoe denk je dat negeroïde mensen het zullen uitleggen dat ze een 'blanke' bedoelen? Waarom zo moeilijk doen? Je kunt rustig zeggen;"Bedoel je die donkere, zwarte of negeroïde jongen "? Het zou wat anders zijn als je een woord als nikker zou gebruiken, dat is zuiver racistisch en dit zou als beledigend opgevat worden.

natuurlijk kan dat, als dat niet zou kunnen zou dat impliceren dat zwart zijn iets negatiefs is. ik zie geen enkel probleem!

Ik ben half nl half surinaams en ik vind het eigenlijk niet nodig om iemand kleur als kenmerk te gebruiken. Gisteren zegt m'n stiefbroer aan tafel " ja, die turk en die neger.. Bla bla" terwijl hij gewoon hun namen weet. Misschien ligt het aan mij maar ik vind dat best wel negatief klinken. Als ik met een surinaamse vriend praat zeg ik ook niet dat witte meisje dan zeg ik ook gewoon ken je dat ene meisje met die groene ogen en die nu een staart in heeft bijvoorbeeld. Er zijn zoveel donkere mensen dus ik denk niet dat je er veel wijzer van word als je zegt die zwarte jongen

Als er andere dingen te gebruiken zijn, zoals kleur haar, ogen, of lengte zou je die beter kunnen gebruiken, maar er is niks op tegen als je de huidskleur gebruikt.

Ik zie niet waarom niet. de enige reden waarom je het in deze situatie niet zou noemen of eromheen praten, is als die donkere huidskleur een probleem zou zijn, iets negatiefs. Het is gewoon een duidelijk kenmerk. Als je gerust zou zeggen 'dat meisje met rood haar', waarom zou iemands huidskleur dan zo beladen moeten zijn dat je eromheen praat? Wat zou je dan zeggen? 'Die jongen met dat kroeshaar'? 'Die jongen met die donkere ogen'? 'Die jongen met... eh... shit, wat voor trui had die neger ook alweer aan?' Hoer harder je ergens omheen praat, hoe meer aandacht je erop vestigt dat iets niet genoemd mag worden. Ter leering ende vermaeck een filmpje over waar dat toe kan leiden: Don't Mention the War!

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=7xnNhzgcWTk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100