Identificatieplicht, waarom dan deze radiospot?

Per 1 januari 2005 geldt er in Nederland een algemene identificatieplicht voor iedereen van 14 jaar en ouder.

Het verbaasd me des temeer dat ik in een radiospot voor de aankomende verkiezing deze zin hoor:

“Heb je geen identiteitsbewijs (?), ga dan naar je gemeente voor een schriftelijke volmacht”

Hoezo geen identiteitsbewijs? Het is toch verplicht vanaf je 14de jaar.
Ik zou denken: “Geen identiteitsbewijs, niet stemmen”

Als ik door de politie aangehouden word en geen identiteitsbewijs bij me heb, kan het me een bekeuring kosten.

En nu het over de verkiezing gaat, knijpen ze een oogje toe? Hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen moest de kiezer zich legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. Kiezers die een onderhandse volmacht hadden aangenomen van een andere kiezer moesten een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de volmachtgever kunnen overleggen. Op diverse stembureaus blijkt deze regel problemen te hebben veroorzaakt. Kiezers zonder legitimatiebewijs en kiezers zonder een kopie van een geldig legitimatiebewijs mochten niet stemmen. In een aantal gevallen zijn zij onverrichter zake weer naar huis gegaan. Ook bleek dat met name oudere kiezers veelal een verlopen identificatiebewijs hadden en dientengevolge niet mochten stemmen. De komende verkiezing wil men dergelijke problemen voorkomen. Vandaar dat je nu wel mag stemmen met een identiteitsbewijs dat maximaal 5 jaar verlopen is en dat men d.m.v. radiospots e.d. mensen eraan probeert te herinneren dat er een identificatieplicht is.

Bronnen:
http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/maa...
http://www.haren.nl/live/vierkiezingen2010...

Je kunt bij de gemeente een formulier halen, dit moeten de ouders ondertekenen en daarmee kun je een identificatiebewijs aanvragen.

Het is een oproep al alsnog een identificatiebewijs te halen als je er geen hebt. (en nooit betrapt bent).

Ook al is er een identificatieplicht, dan kan het altijd nog zijn dat je er (Tijdelijk) even niet over beschikt of is verlopen. Omdat je alleen met een geldig identificatiebewijs mag gaan stemmen is het 1 van de oplossingen die men biedt om een volmacht te verlenen aan een ander om jou stem uit te brengen. Deze persoon beschik dan wel over een geldig identiteitsbewijs en kan in combinatie met jou volmacht voor jou de stem uitbrengen. Een volmacht kan in dit geval alleen door de gemeente worden verstrekt en was dit tot 26 mei mogelijk. Vandaag waarschijnlijk de campagne hierover. Toegevoegd na 43 seconden: Vandaar(g) de campagne hierover.

Bronnen:
https://www.uheefthetvoorhetzeggen.nl/veel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100