Hoe krijg ik mijn idee in de tweede kamer?

Ik heb een bepaald idee voor een wet.
Persoonlijk, vind ik dit een super idee en veel andere om mij heen ook.

Ik wil er eigenlijk voor zorgen dat het in de tweede kamer terecht komt zodat er eens serieus over nagedacht kan worden. Ik heb echter geen idee hoe ik dit moet aanpakken, tevens ben ik nog minderjarig.

Iemand tips?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Leden van de tweede kamer hebben het recht om wetsvoorstellen in te dienen (initiatiefrecht). Je kunt dus proberen een kamerlid voor je idee te interesseren. Je kunt ze allemaal via de mail bereiken. De adressen vind je in de link. Als je idee wordt overgenomen kan het op de agenda van de kamer worden geplaatst.

Bronnen:
http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_...

Een burgerinitiatief van maken. 40.000 handtekeningen en ze zijn verplicht er een debat over te voeren.

Bronnen:
http://www.tweedekamer.nl/hoe_werkt_het/uw...

Wetten kunnen door kamerleden worden voorgesteld aan de kamer. Maar ze worden in de regel door één of enkele ministers opgesteld en dan door hen aan de Tweede Kamer voorgelegd ter behandeling en vaststelling. Overigens volgt dan ook nog de Eerste Kamer. En die ministers schrijven die ontwerpwetten niet zelf maar hebben daartoe een ministerie. Dat is een gebouw vol mensen namelijk rijksambtenaren. Meestal zijn het deze ambtenaren die de minister adviseren over welke wetten zouden moeten worden gemaakt of gewijzigd. Zij vragen dan in feite aan de minister om henzelf dus opdracht te geven om een Wet te maken. Aanleidingen daartoe kunnen zijn: - in het regeerakkoord staan voornemens die wetswijziging vergen - Bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen vergen regulering - Europese wetgeving moet in Nederlandse wetten worden doorvertaald - Partijen vragen om een wetswijziging en die lijkt hen zinvol Mijn advies is daarom dat je contact opneemt met een ministerie dat gaat over de materie waarop jouw wetsidee betrekking heeft. Je zegt waar je wet over gaat en je vraagt gewoon bij wie je moet zijn om daarover te spreken. Een voordeel ten opzichte van kamerleden benaderen is dat je waarschijnlijk een heel goed en inhoudelijk deskundig gesprek kunt hebben over je wet, terwijl kamerleden daartoe allicht de tijd en de kennis voor ontberen. Een tweede voordeel is dat deze ambtenaren zeer bedreven zijn in het maken van wetten dus als je die overtuigt dan zullen ze het allicht zelf van je overnemen en loopt het verder als vanzelf. Zie voor contactgegevens van ministeries de bron.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100