Waarom beb je strafbaar als je de volgende landen bezoekt?

Als je als Israelier naar een van de volgende landen gaat; Libannon, Sirië, Saudi Arabië, Iraq, Libië, Yemen of Iran; wordt je bij thuiskomst vervolgd in Israël. (Je moet wel in bezit zijn van een Israëlisch paspoort)

Ik begrijp niet waarom je hiervoor gestraft zou moeten worden als burger zijnde.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die landen worden (Libanon, Syrië, Jemen, Saudi Arabië, Iran, Irak) worden door Israël als vijandig beschouwd. Daarom is het voor Israëlische burgers niet toegestaan om daarnaar toe te reizen zonder speciale toestemming van de Minister van Binnenlandse zaken. Doen ze dat wel, met een Israëlisch paspoort of een ander paspoort, dan kun vervolgd worden op het moment dat je Israël weer binnen gaat. Egypte en Jordanië horen officieel ook op het lijstje van vijand-landen, maar daarvoor is door de minister een generale toestemming voor verleend aan iedereen die daar naartoe wil. http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Israeli_citizens Overigens is het ook zo dat die landen streng zijn als het gaat om het verlenen van visa aan mensen die uit Israël afkomstig zijn, en ook mensen die daar zijn geweest (wat ze kunnen zien aan een stempel die je in je paspoort hebt staan). Wanneer je door het Midden-Oosten reist, word vaak aangeraden dat je òf je paspoort niet in Israël laat afstempelen, òf een tweede (secundair) paspoort gebruikt wanneer je eerst in Israël komt en daarna in een van die andere landen.

Deze landen hebben geen vredesovereenkomst met Israël, en zien Israël bovendien als onrechtmatig geclaimd. Als je in je (b.v. Nederlandse) paspoort een visum van een Arabisch land hebt, komt je Israël ook niet eens in. Het heeft dus alles te maken met de instabiele politieke situatie in het Midden Oosten.

Officieel is Israël in oorlog met deze landen, een bezoek aan die landen zonder toestemming van de overheid wordt gezien als landsverraad. Mocht er enig bewijs voor verraad zijn kan er in Israël nog altijd de doodstraf voor worden gegeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100