Waarom nu wel ineens andere datum voor koningsdag?

Misschien vreemde vraag, maar ik vroeg me echt af waarom koninginnedag nog altijd op 30 april is (terwijl Bea 31jan jarig is), maar koningsdag nu wel wordt verschoven naar 27 april (verjaardag van Willem Alexander)? Enige wat ik kan bedenken is dat het koningschap nu van vrouw naar man gaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

" Vanaf 1949 tot en met 2012 werd hij gevierd op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana (tijdens de regeerperiode van koningin Beatrix afwijkend niet op de verjaardag van de zittende vorst). Wegens het aangekondigde aftreden van Beatrix zal Koninginnedag 2013 een afwijkend karakter dragen. Tot en met 1948 werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina en vanaf 2014 zal hij gevierd gaan worden op 27 april, de verjaardag van dan koning Willem-Alexander. De dag wordt gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de eraan voorafgaande 'KoninginneNach' en een vrijmarkt. Sinds 1980 wordt in jaren waarin Koninginnedag op een zondag valt (bijvoorbeeld in 2006), de dag op de zaterdag ervoor gevierd (29 april 2006, 26 april 2014). Voor die tijd werd Koninginnedag op 1 mei gevierd als 30 april op een zondag viel." het heeft allemaal te maken met de verjaardag van de regerende vorst(in). "In de 19e eeuw was "Waterloodag", 18 juni, jarenlang de nationale feestdag. Tegen het einde van de eeuw vervaagde de herinnering aan de veldslag en het feest ging min of meer onopgemerkt voorbij. Nog voor de ‘echte Koninginnedag’ werd op 31 augustus 1885 de eerste 'Prinsessedag' georganiseerd, de vijfde verjaardag van de toen jonge prinses Wilhelmina. Het initiatief hiertoe werd genomen door de hoofdredacteur van een lokale krant met als doel de nationale eenheid te benadrukken. Deze eerste editie vond plaats in de stad Utrecht.[2] In de jaren erna namen andere plaatsen dit over. Na de dood van koning Willem III in november 1890, werd Prinsessedag in 1891 opgevolgd door de viering van ‘Koninginnedag’. Deze dag ontwikkelde zich tot een feestdag voor kinderen. Op haar achttiende verjaardag, 31 augustus 1898, werd Wilhelmina regerend vorstin. De inhuldiging vond op 6 september plaats. Tot en met 1948, toen koningin Wilhelmina troonafstand deed, werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was 1 mei, de Dag van de Arbeid, de concurrent van Koninginnedag. De socialisten, sociaaldemocraten en communisten vierden 1 mei met grote optochten en feestelijkheden. Die dag had een politiek karakter. In het zeer verzuilde Nederland vierden de aanhangers van de anti-monarchistische SDAP Koninginnedag niet, de burgerlijke partijen vierden op hun beurt de Dag van de Arbeid niet. Wat nationale feestdagen hadden kunnen zijn, werden dagen waarop de verdeeldheid van Nederland werd benadrukt.[3] Pas na de Tweede Were"

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginnedag...

Beatrix heeft er indertijd voor gekozen om de oude datum te handhaven mede omdat koninginnedag in de winter minder geschikt is voor feestelijke activiteiten. 27 april heeft dat nadeel niet, bovendien heb je een duidelijker verschil tussen koningsdag en koninginnedag.

De datum van 30 april is de verjaardag geweest van koningin Juliana. Koning Beatrix heeft deze dan zo gelaten als dank aan haar moeder Koningin Beatrix is jarig 31 januari wat anders de koninginnen dag was geweest. De nieuwe koning kiest er weer voor op koningsdag nu weer te vieren op zijn verjaardag.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginnedag

ten eerste mag de koning(in) zelf bepalen om dat te verschuiven of om te houden zoals het al was. Beatrix had gekozen om het zo te houden en Willem-Alexander wilde dit veranderen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100