waarom wordt een klant van een advocaat cliënt genoemd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Klanten doen aankopen bij winkeliers, ambachtslieden en fabrikanten. Iemand die gebruik maakt van de diensten van een advocaat, notaris, therapeut of een andere dienstverlener, noemen we een cliënt. Het onderscheid tussen cliënt en klant is soms een kwestie van stijl. Sommige banken bijvoorbeeld gebruiken in advertenties bewust klanten in plaats van cliënten omdat cliënten nogal afstandelijk klinkt.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1334/

Alleen maar en vraag van stijl. Sommige mensen vinden het woord klant denigrerend en het woord client luxer. Hetzelfde geldt voor de woorden baas en manager. "Alleen een hond heeft een baas!". "Alleen hoeren hebben klanten!". Het is maar net hoe de toehoorder het inschat.

Een klant neemt een algemeen artikel of dienst af. Bijvoorbeeld hij koopt een brood, en anders koopt een ander dat brood. Of hij laat zijn huis schilderen. Het is dus niet persoonlijk. Een cliënt heeft wel een persoonlijke relatie. Bijvoorbeeld met zijn therapeut; ieder is namelijk uniek en zijn klachten zijn dus persoonlijk. Een advocaat behandelt jouw specifieke belangen, die zijn heel persoonlijk. Er zijn in grote lijnen twee soorten advocaten. De strafrechtadvocaat probeert je vrij te pleiten of je straf te verminderen. Dit speelt dat tussen jou persoonlijk en de staat. Een civiel advocaat behartigt je belangen bij bijvoorbeeld een geschil met een andere burger of een instantie. En ook bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Ook dit zijn persoonlijke dingen, die uniek voor jou als cliënt zijn. Een bank heeft klanten, die hebben gewoon geld staan en betalen ermee, dat zijn dingen die voor ieder gelden. En ze hebben cliënten, die persoonlijk advies krijgen over bijvoorbeeld een hypotheek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100