Mag Bill Clinton weer president worden als hij VP zou worden en Hillary zou overlijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan. Het 22e amendement van de Amerikaanse Grondwet stelt dat niemand voor een tweede keer tot president verkozen(!) kan worden: http://www.usconstitutionday.us/p/22nd-amendment.html Wanneer Bill Clinton vice-president zou worden en de president komt te overlijden, dan wordt Bill automatisch president. Hij wordt dan namelijk niet tot president verkozen.

Bronnen:
http://uspolitics.about.com/od/CampaignsEl...
http://www.factcheck.org/2008/02/vice-pres...
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/conte...

Nee, dat kan niet Bill Clinton kan nooit vice president worden (zelfs al zou hij en het volk dat), hij heeft namelijk twee termijnen als president volbracht en mag daarom geen president meer worden. Volgens het 12e amendement moet een kandidaat vice-president grondwettelijk gezien president mogen worden, terwijl het 22e amendement uitsluit dat iemand vaker dan voor twee termijnen president kan worden.

Het Amerikaanse presidentschap is een puur individuele aangelegenheid en kan om die reden alleen al nooit op directe familieleden worden overgedragen als er sprake is van overlijden van de zittende president. Als Hillary Clinton als kandidaat voor het presidentschap zou kiezen voor haar man Bill Clinton als haar running mate, en dus deze zou aanwijzen als vice-president, dan zou het in theorie wel kunnen dat het presidentschap overgaat op een familielid, als het Amerikaanse volk haar als president zou kiezen. Maar omdat Bill Clinton zelf al 2 maal president is geweest zou hij, volgens de statuten van de grondwet, geen 3e ambtstermijn mogen vervullen, ook niet als gevolg van opvolging na overlijden van de gekozen president. Hier zit dus een hiaat voor Hillary Clinton en zal zij voor een andere 'Running Mate' moeten kiezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100