Heeft Nederland zelf nou echte mythische wezens of iconen?

Ik was net een filmpje aan het kijken op internet waar verteld werd over hoe de vos met meerdere staarten een mythisch wezen is uit Japan en hoe het is geïmplementeerd in hedendaagse dingen. Nu (en eigenlijk al heel erg lang) vroeg ik me weer af of Nederland ook van dit soort verhalen/wezens o.i.d. heeft.

Ik weet dat we bijvoorbeeld Ellert en Brammert hebben, maar heeft Nederland ook wezens zoals de griffioen of de Pegasus? Ik bedoel dus geen Reineart de Vos of dat soort dieren, maar echte mythische wezens.
Het enige originele waar ik aan kan denken zijn de Witte Wieven en misschien de Bokkenrijders.

Heeft Nederland misschien ook nog andere iconische historische verhalen zoals De Vliegende Hollander? Misschien nog een bepaalde God of iets in die richting? Als het kan zou ik heel graag alle soorten culturele verhalen in deze categorie willen weten.

Voor de geïnteresseerden, ik wil dit weten, omdat ik, als Indo, zijnde heel graag trots op mijn land wil zijn en zo veel mogelijk Nederlandse dingen wil kennen, zoals bijvoorbeeld Nederlandse planten en dieren (Hollandse herder), uitvindingen (de telescoop) en al dat soort dingen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nederland heeft Hansje Brinker, het jongetje dat volgens de overlevering het land voor een overstroming behoedde door met zijn vinger een gat in de dijk dicht te houden. Verder hebben we nog Kenaus Hasselaar, waar pas een film over uitgebracht is, zij vocht mee tegen de Spanjaarden. We hebben van Speijk, die liever de lucht inging dan zich overgaf aan de vijand Piet Heijn van de zilvervloot Michiel de Ruijter Jan van Schaffelaar, die van de toren sprong. En natuurlijk nog Anne Frank en Hannie Schaft Dit zijn dus legendarische en echte mensen door elkaar/ Lees eens een boek Nederlandse legenden, of ga op de bibliotheek eens kijken wat er is. Soms hebben witte boekenwinkels ook redelijk leuk geprijsde boeken over echte of niet echte geschiedenis

- De Bokkenrijders http://historiek.net/de-bokkenrijders-gruwelijke-misdaden-en-executies/40091/ - Witte Wieven http://www.klap.net/verhalen/wittewieven.html - Tijl Uilenspiegel http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijl_Uilenspiegel - Sint Servaas http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/middeleeuwen/tekst/lgme014.html - De Zwaanridder http://www.noviomagus.nl/Gastredactie/Wijngaards/Wijngaards.htm - Het Vrouwtje van Stavoren http://www.stavoren.nl/vrouwtje_van_stavoren -Kabouterkoning van Kyrië http://www.verhalenbank.nl/items/show/51277 - De Grote Pier http://nl.wikipedia.org/wiki/Pier_Gerlofs_Donia In de bron een overzicht van (lokale) sagen en legenden.

Bronnen:
http://www.beleven.org/sagen/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100