Wat is de oorsprong van dit type aliens, die je zo vaak ziet?

Erg vaak zie je dat voor aliens het model wordt gebruikt dat je ook hier in de Duitse prank ziet. Maar wat is daar de oorsprong van? Komt het uit een film ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ook al lijken de op de foto groen, dit type Aliens noemen we Gray Aliens of Grays, ook wel Roswell Grays en - onder de echte freaks - Zeta Reticulans. Het is de meest algemene c.q. algemeen aanvaarde Alien ' levensform' sinds pakweg de geruchtmakende UFO-ontvoering van Berry en Barney Hill in 1961. Waar je daarvoor nog wel allerlei fantastische vormen en maten buitenaardsen zag, zijn het sinds ongeveer die tijd nog uitsluitend deze jongens die de revue passeren. Met name op het vlak van wat mensen tekenen naar aanleiding van zogenaamde ' verborgen herinneringen' die met hypnose weer worden ' opgefrist' . Echter van ver voor die tijd zien we dit archetype ook al van tijd tot tijd opduiken, in kunst en illustraties, niet (alleen) als alien maar ook als verbeelding van de dood, een demon, of ander symbolisch wezen. Symbolen die in hun eigen tijd door iedereen op ongeveer de zelfde manier begrepen en geinterpreteerd werden, en soms ook voor 'echt bestaand' aangenomen. Het is een archetype, met vrij duidelijke kenmerken : duidelijk antropomorf (mens-vormig) , zonder echte kleur (grijs dus), naakt maar zonder geslachtsorganen/kenmerken, bijzonder grote ogen - eigenlijk een overdreven versie van een doodskop - en zonder spraak. Door het hele grote hoofd worden ze in de regel geacht non-verbaal (telepathisch) te communiceren. De details variëren sterk van 'waarnemer' tot 'waarnemer' , maar bereiken meer consensus naarmate er meer contact is. (tussen de waarnemers onderling en met zogenaamde ' deskundigen' . ) Je kunt dat vergelijken met hoe we allemaal wel ongeveer een beetje 'weten' hoe een spook er uitziet, of een heks, of een reus, of een draak, of een vampier. En wat ze ongeveer geacht worden te doen en te zijn. Zeker door toedoen van de moderne media is het beeld van de Gray tegenwoordig erg wijd verspreid, en hebben ze andere 'Aliens' , van Wuppies tot grote insecten of niet van mensen te onderscheiden types grootdeels van het toneel doen verdwijnen. Het archetype stamt dus al uit de middeleeuwen of zelfs ver daarvoor, maar had toen vooral de functie van de verbeelding van De Dood (waar we toen allemaal heel bang voor waren) Het archetype als Gray Alien stamt uit de jaren 60 en is vooral heel algemeen in onze eigen tijd (waarin blijkbaar erg veel mensen een soort angst delen voor bezoek vanuit de ruimte) .

"Kleine Groene Mannetjes zijn de stereotype buitenaardse wezens weergegeven als mensachtige schepsels met een groene huid en een antenne op hun hoofd. Het begrip wordt in het algemeen gebruikt om scepsis tegenover de mogelijkheid van buitenaardse intelligentie met enige spot uit te drukken. In dat kader is een tweede gebruik van het begrip, nl. als universele zondebok niet geheel terecht (Dat hebben de kleine groene mannetjes gedaan). Het begrip is een directe vertaling van het Amerikaanse Little Green Men. Wie als eerste die benaming gebruikte is niet duidelijk. In de jaren 50 van de twintigste eeuw werden zij 'populair' in het kader van de vele waarnemingen van vliegende schotels. Het bestaan van deze buitenaardse vliegtuigen is op zijn minst zeer omstreden. Juist doordat hun bestaan sterk werd ontkend, meenden velen dat de waarheid door overheden werd verhuld hetgeen de basis werd voor een eindeloze reeks complottheorieën. In deze sfeer konden de Kleine Groene Mannetjes uitgroeien tot een wereldwijd herkenbaar stereotype als de bemanning van vliegende schotels. Toch werden zij al genoemd als ruimtewezens vóórdat nog maar iemand meende een vliegende schotel te hebben gezien. Little Green Men worden al in de eerste helft van de twintigste eeuw gebruikt om Marsmannetjes mee aan te duiden maar hun historie gaat verder terug in de tijd. Nog voor het concept van buitenaards leven algemene bekendheid kreeg, kwamen de Kleine Groene Mannetjes voor in de gedaante van bovennatuurlijke, mythische of verzonnen figuren. Lange tijd kon de gedachte aan deze wezens die weliswaar leken op mensen maar verder in alles zo volledig verschillend waren, nog hele horden angst inboezemen. Maar onder invloed van populaire sciencefictionseries als Star Trek en films als E.T. heeft het idee van de groene mensachtige wezens nogal aan kracht verloren. Een veelheid aan andere mogelijke vormen heeft de klassieker verdrongen naar de marge waar het uitsluitend nog kan bestaan als cartoonesk en spottend beeld."

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kelly%E2%80%9...
http://en.wikipedia.org/wiki/Little_green_men
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_Groene...

Dit 'type' alien wordt oom wel The Grey of Schwa genoemd. De oorsprong ligt volgens mij in het universele karakter van de dood in de vorm van een doodshoofd. Je ziet deze vorm in grote lijnen door de hele geschiedenis heen. Van grottekeningen tot Magere Hein. Dat dit sinds (pakweg) Roswell aliens zijn is mijns inziens een stukje folklore dat zich aan de tijdsgeest heeft aangepast.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_alien

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100