Op welke manieren kunnen de Engelse woorden "call" en "all" uitgesproken worden?

Ik vind het een beetje verwarrend hoe je in het Engelse nu eigenlijk "all" en 'call' kunt uitspreken.
Ik dacht eerst dat het bij call gewoon er van afhing of het nu brits of amerikaans is, dat amerikanen meer een "a" zeggen en britten een "oe". (zodat bij britten 'call' als "cool" klinkt) Dat is toch zo volgens deze uitspraak-hulp-site: http://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/dictionary/call_2 Maar een andere keer hoorde ik brits en klonk het meer als een "oo".

Ook bij "all" weet ik het niet zo goed. Ik dacht dat je het normaal gezien met een "oo" uitsprak, maar een tijdje geleden hoorde ik een liedje (gezongen met een brits accent) en er kwam twee keer all in voor, één keer met een "oo", maar de tweede keer met de "oe" klank.
Het gaat om dit liedje, op het einde zingt ze "oel".
http://www.youtube.com/watch?v=NlYfvsOHSKs
Ik heb een tijdje op internet gezocht, maar kan nergens vinden wanneer en of je ook 'oel" kan zeggen.
Weet iemand hier antwoord op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Neen alleen de agent in Allo Allo zegt misschien "(k)ool". Het grote verschil zit hem in waar het geluid vandaan komt. Bij Amerikanen komt het meer uit de keel; ze praten allemaal een beetje als Kermit. Bij de Engelsen komt de klank meer van voren bij het gehemelte vandaan, de mond gaat ook meer open en de lippen zijn meer getuit. In beide gevallen spreek je de "a" uit als een "a"! Toegevoegd na 3 minuten: Oké alj het fonetisch bedoelt, dan kan het bij het UK-Eng meer klinken als: Kool, maar meer Kohl. (Het is wel listig om "call" fonetisch om te schrijven als "cool" [koel] als er Engels in het spel voorkomt).

Of je nou 'all' of 'call' zegt, je spreekt het allebei uit met een oh-klank, dus: ohl en kohl. Een beetje zoals in het Nederlandse vol (of dol of lol), maar dan langgerekt. En of je een Brit of een Amerikaan bent, maakt niet uit.

Luister eens op deze site en je hoort de verschillende uitspraken van 'call'; http://nl.forvo.com/word/call/#en Toegevoegd na 15 minuten: Je hoeft alleen te klikken op het blokje met het pijltje erin dat voor de namen staat. Door het woord waarvan je de uitspraak zoekt boven rechts in het zoekvak te typen, kan je ook bijv. het woord 'all' horen. Je zult horen dat zowel Engels als Amerikaans de 'a met dubbel 'l' erachter uitgesproken wordt als ol met een o klank als in 'vol' en niet als 'oo' zoals in 'te koop'. Er is wel verschil in uitspraak van een woord als 'glas, class, tomato enz. Britten zeggen dan eerder een a zoals wij glas uitspreken en ze zeggen tomaato in veel gebieden. Een Amerikaan zegt eerder gles, cles en tomeeto. Maar een a+dubbel l zal altijd als ol uitgeproken worden alleen iets langer gerekt dan wij. Onze 'a' in glas bijv. klinkt korter. Toegevoegd na 18 minuten: Net als onze 'o' in bijv. het woord vol, bol, lol. Zijn bij ons korte klanken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100