Wanneer gebruik je 'wat' en wanneer 'dat' in bijvoorbeeld een zin als 'Het is dat wat/dat we gaan doen'. Of zijn beide opties correct?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het beste antwoord van 5 maanden geleden toen de vraag ook voorbij kwam: Antwoord gegeven door AlphaLimaSierra: * Dat slaat op iets bepaalds, wat op iets onbepaalds of op een hele zin. * Woorden als alles, enige, dat(gene) en iets kun je in dit verband als onbepaald zien. Dit betekent niet dat iedereen die dit weet het ook meteen goed doet, want we verspreken ons nogal makkelijk. Je zou kunnen zeggen dat niemand daar normaal gesproken moeilijk over hoeft te doen, maar er kan een betekenisverschil zitten in het verschil tussen dat en wat. Neem bijvoorbeeld de zinnen: * Willem sprak twee uur over het reglement, wat Karel overbodig vond. * Willem sprak twee uur over het reglement dat Pieter overbodig vond. In de eerste zin wordt met wat verwezen naar de zin voor de komma, zodat de betekenis is dat Karel het overbodig vond dat Willem twee uur lang sprak over het reglement - wellicht kende Karel het betreffende reglement al door en door. In de tweede zin wordt dat gebruikt en wordt dus verwezen naar het reglement. Blijkbaar vindt Pieter het bestaan van dat reglement iets overbodigs. Overigens is het gebruik van wat na iets voor discussie vatbaar. Je kunt zeggen dat je dat kunt gebruiken wanneer je over iets bepaalds spreekt: * Is er nog iets wat ik vergeten ben? * Ja, ik weet iets dat je vergeten bent. * Ja, ik weet iets wat je vergeten bent. Je zou kunnen zeggen dat de tweede zin beter is dan de derde: in de eerste zin gaat het erom dat iets niet bepaald is, terwijl het in de tweede/derde gaat om een bepaald iets (al moet dat nog worden gedefinieerd). Maar er zullen weinig taalkundigen over vallen als je gewoon als regel houdt dat wat na iets komt. Bronnen: taalthuis.com/nl/schrijftips7.htm

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/verschil-tu...

je zegt: het is wat we gaan doen. lopen is wat we gaan doen. lopen is dat we gaan doen klinkt niet.

Het is dat wat we gaan doen: Dat verwijst naar een activiteit die in de vorige zin genoemd is. Wat verwijst naar het doen nu.

Wat als het lijdend voorwerp is, zoals in je voorbeeldzin. Dat als het onderwerp is. Voorbeeld: Het is dat, dat gaat gebeuren.

'Dat' slaat op iets bepaalds, 'Wat' slaat op iets onbepaalds of op een hele zin. Piet sprak over het contract, wat Jan onnodig vond. Piet sprak over het contract, dat Jan onnodig vond. In de eerste zin verwijst het woord 'wat' naar de hele zin die voor de komma staat. Piet vindt het onnodig om over het contract te spreken. Misschien had Jan het contract al doorgelezen. In de tweede zin verwijst het woord 'dat' alleen naar het contract. Jan vindt het (dat) contract niet nodig. De man veranderde het voorstel, wat we goed vonden. De man veranderde het voorstel, dat we goed vonden. In de eerste zin vonden we het goed dat hij het voorstel veranderde, in de tweede zin veranderde hij het door ons goed gevonden voorstel, want we vonden dàt voorstel goed. Let op; woorden als alles, enige, dat(gene) iets, kun je als onbepaald zien. In die gevallen gebruik je 'wat'. Ze heeft alles gedaan, wat in haar vermogen lag. ( alles= onbepaald) Dat wat je nu zegt is niet waar. (dat(gene)= onbep.) Is er nog iets wat we hebben vergeten? (iets= onbep) Toegevoegd na 3 minuten: corr; in de eerste zin vindt Jan het natuurlijk onnodig over het contract te spreken. Toegevoegd na 6 minuten: Het moet in jouw vraag dus zijn; het is dat(gene)=onbep. wat we gaan doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100