Wat betekent het woord "motto?

onder het motto van ....
wanneer word het woord gebruikt?
en de betekenis ervan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een motto is een uitspraak waarmee wordt aangegeven waar het over gaat, wat het belangrijkst is, bijv; de actie wordt gevoerd onder de naam 'red de walvis'. Die walvis daar gaat het dus over. Een motto kan ook een beweegreden zijn en is indirect afgeleid van het oude wekwoord 'moveren'=bewegen, het Engelse 'to move', herinnert hier aan. Onder het motto van; leve de lol' begon het feest. het feest moest dus hoofdzakelijk 'lollig'zijn. Ook in de oorlog was het motto; 'verraders slapen niet'. Een motto duidt in het kort dus op de bedoeling van iets.

Een motto is een kernachtig gezegde, bijv. als opschrift.

Onder een motto ("beweegreden", afgeleid van het werkwoord movere, bewegen) wordt een korte tekst verstaan, die de bedoeling van iets weergeeft. Het kan ook in de betekenis van een wapenspreuk gebruikt worden.

De term komt uit het Italiaans en betekent "het woord". Een motto is een uitdrukking die in het kort de bedoeling aanduidt. Je kunt een motto in de vorm van een klein stuk tekst (een citaat, dichtregels) voorin een boek of een proefschrift vinden. Het verwijst dan naar het thema wat daarin wordt behandeld. Een motto kan een opschrift zijn dat een kernspreuk bevat, en het kan een leus als dekmantel zijn. Je kunt bijvoorbeeld een actie houden onder het motto "geen taalfouten op GV". Het motto is dan de beweegreden. De kinderboekenweek 2009 had het motto "Aan tafel: eten en snoepen in kinderboeken".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100