Waar komt de benaming "beuling" vandaan voor een banket krans?

Als ik op Google "beuling" in toets krijg ik resultaten uit België: pens
Of uit Nederland: bloedworst

Maar een heleboel mensen die ik ken, bedoelen een banketkrans of banketstaaf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Gezien https://nha.courant.nu/issue/HD/1957-11-28/edition/null/page/3 zal het Noord-Hollands zijn. En mijn vermoeden is dat het zo genoemd wordt/werd vanwege de vorm van die banketstaaf: deze heeft de vorm van een worst. Beuling betekent van oorsprong ingewanden, darmen. Het betreft het stuk darm waarin verwerkt vlees tot worst werd samengeperst.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/beuling

Beuling heeft oorspronkelijk niets te maken met een banketkrans maar met een darm.. Beuling is afgeleid van een zeer oud, Middelnederlands, woord dat 'darm' betekent. In het Middelnederlands was het bodeling of beudeling. Later vereenvoudigd tot: beuling. Tegenwoordig is beuling een synoniem voor worst. Wellicht dat de vorm van de darm geleid heeft tot de benaming beuling voor een banketstaaf en banketkrans. Bron: Van Dale, 1881,

Het woord betekent gewoon worst. Het is ontleend uit het latijnse woord 'botulus' wat 'worst' betekent. Het kwam in de Nederlandse taal terecht via het Oudfranse woord 'Bodel' en dit betekent weer 'ingewand'. Zo'n darm (bodelinc of beulinc genaamd) werd weer gebruikt om er gemalen en gekruid vlees in te persen, zo werd het een worst. In onze provincie Brabant wordt het nog steeds zo genoemd. Mijn moeder is Brabantse en die had het altijd over een bulling ( Brabantse uitspraak) en hier werd dan meestal een bloedworst bedoeld. Ze had het echter ook over een bulling als ze een banketstaaf bedoelde. Dit gebak had ook de vorm van een worst en ook de dikte ongeveer. Het is de banketstaaf van bladerdeeg die meestal gevuld is met amandel- of banketspijs of met gehakt als de staaf hartig moet zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100