Waarom zou er één oertaal moeten zijn?

Ik las een artikel over pogingen de oertaal te reconstrueren. Volgens de theorie zouden alle talen via een soort talenstamboom zijn ontstaan uit één gezamenlijke oertaal.

Waarom zou er maar één oertaal geweest zijn?

Is het niet mogelijk dat taal op meerdere plekken is ontstaan, onafhankelijk van elkaar, en dat er dus twee, drie of misschien nog meer oertalen waren?

Sommige daarvan zullen geheel zijn uitgestorven, maar het is toch best mogelijk dat meerdere van die oertalen vandaag nog levende afstammelingtalen hebben? In dat geval zouden er nu talen bestaan die op geen enkele manier via één stamboom aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Uit vondsten is gebleken, dat de mensen ontstaan zijn in Kenya/Tanzania : de Riftvalley. Daarvandaan zijn groepen langs de kust naar het noorden getrokken, en daar uitgewaaierd. Om als groep te functioneren, zullen ze moeten hebben communiceren met elkaar, en omdat alle andere aapachtigen geen mogelijkheid hebben tot praten, moet die communicatie dus vocaal zijn geweest, anders was het niet zo geëvolueerd - het moet een voorwaarde voor het overleven van de soort 'mens' zijn geweest. Dus het zou heel goed kunnen, dat er een oertaal is geweest.

Gegeven dan onderzoekers hebben bepaald dat de hele mensheid van een hele kleine groep afstamt (iets met een mensheid die bijna uitgestorven was door een natuurramp) is de kans vrij aanwezig dat die stamleden toch allemaal dezelfde taal spraken. Daarbij: als je nu kijkt naar hoe ver bestaande talen al tot enkele grote families (bv de wijd verspreide familie van Indo-Europese talen zouden afstammen van het Proto-Indo-Europees) terug gevoerd kunnen worden op basis van nog steeds bestaande overeenkomsten tussen die talen is het niet onwaarschijnlijk dat voor de verspreiding van mensen door Afrika, Azie en de Amerika's die mensen dezelfde taal spraken. Hoe verder je terug gaat hoe moeilijker het wordt om die oervormen nog te ontrafelen maar tot nu toe lijken die pogingen nog best resultaten op te leveren. Ik denk alleen niet dat we moeten verwachten dat een complete taal naar voeren komt zoals Nederlands, Duits, Swahili, etc. maar wel dat bepaalde elementen nog te ontdekken zijn. Dat onderzoek is overigens al heel lang bezig en ik ben er niet van overtuigd dat al die taalwetenschappers het zomaar met elkaar eens zullen worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-Europees
http://nl.wikipedia.org/wiki/Taalfamilies

Homo Sapiens schijnt vrij plaatselijk te zijn ontstaan, en had door de bouw van het strottehoofd meteen spraakmogelijkheden. Daaruit volgt vrijwel zeker dat men ook spraak gebruikte...zij het waarschijnlijk vrij simpel. maar of daar in de huidige moderne talen nog iets van terug tevinden is...? Taal ontwikkelt zich nog sneller dan de mens zelf...

geen oertaal wel een eerste taal, waarna een toren werd gebouwd die tot verschillende talen leide... hoe en wat? ik had graag de wiki erbij vermeld maar wiki lijd zelf onder een babyloniesche spraakverwarring. http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:Babylonische_spraakverwarring Toegevoegd na 1 minuut: Hallo Babylonische spraakverwarring, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikipedia! dat verzin je niet

Ik geloof niet in een enkele oertaal. Als je Bill Bryson (a short history of nearly everything) mag geloven hebben Europeanen en Chinezen niet eens gemeenschappelijke voorouders. Dan is een enkele oertaal al helemaal niet voor de hand liggend. Maar ja, het is allemaal lang geleden, dus blijft het gissen. Het is natuurlijk wel duidelijk dat die oertaal ver voor de tijd van de toren van Babylon moet zijn gesproken. We praten dan misschien wel over 20.000 BC (zo maar een schatting hoor)

Die oertaal is er al: Lichaamstaal en elke wereldbewoner kent die taal, verstaat die taal. Maar die oertaal die jij bedoelt is er niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100