Werd een peer ooit "peder" genoemd?

"Leer" wordt ook wel "leder" genoemd: "een leren schoen" en "een lederen schoen" zijn beide mogelijk.

"Weer" wordt ook wel "weder" genoemd. Dit geldt voor het weer (als in: het is vandaag mooi weer), zo kun je bijvoorbeeld "onweder" zeggen, al klinkt dat wat ouderwets. Het geldt ook voor "weer" in de zin van "opnieuw, nogmaals"; denk bijvoorbeeld aan "alweder", of: "hij keert weder".

"Teer" (in de zin van: lieflijk, of: fragiel) wordt ook wel "teder" genoemd: "een teer plantje", of "een tedere liefkozing".

Werd een peer vroeger ooit "peder" genoemd? Al dan niet in samenstellingen, zoals bijvoorbeeld "pederboom"?
 

Toegevoegd na 2 uur:
 
Ook "veer" en "veder" is een voorbeeld.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Volgens www.etymologiebank.nl wordt de vrucht in 1240 voor het eerst genoemd als 'pere', wat weer was afgeleid van het Vulgair Latijnse 'pira'. Het woord 'peder' is nooit gebruikt om een peer aan te duiden.

Bronnen:
www.etymologiebank.nl

Nee. Wel ‘perelaar’. Het woord peer stamt uit het Latijn, pirum maar dan het meervoud ervan: pira. Weer en leer zijn door het wegvallen van de intervocalische -d- ontstaan uit de oudere woorden weder en leder. Toegevoegd na 4 uur: Ook veer is ontstaan door wegval van de intervocalische -d- uit het Middelnederlandse vedere. Toegevoegd na 4 uur: Zie ook http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=MNW&id=42345&lemmodern=peer In het Middelnederlands sprak men van 'pere' of 'pare'. Daarna kwamen de varianten 'paer'en 'peer'. De Nederlandse bevolking heeft nóóit peder gezegd. Alleen is het kennelijk een keer door een cabaretier gebruikt.

Ja, ooit werd peder gebruikt i.p.v. peer en ik heb geen reden om aan de betrouwbaarheid van mijn bron te twijfelen. Hij deed immers het nationale dictee de laatste keer.

Bronnen:
http://youtu.be/if5U-d24grU?t=4m10s

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100