waar komt het word phoenix vandaan?

Dikwijls hoor en zie ik op de tv steeds het woord phoenix en ik begrijp niet waar dit woord vandaan komt en wat het precies betekend!

Weet jij het antwoord?

/2500

De feniks (soms: phoenix) is een fabeldier uit de Griekse mythologie en de Chinese mythologie. Men gebruikt dat dus soms als naam (met google kom je van alles tegen) en het is een plaats in Arizona maar het is dus geen woord ofzo wat iets anders betekent. Het is een fabeldier (ook bekend uit Harry Potter). De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan bovenin een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld. Ook schreef de Romeinse dichter Ovidius in een gedicht dat de Assyriërs de vogel feniks noemen. Hij zou geen zaden en grassen eten, maar het sap van sappige kruiden gebruiken als levensmiddel. Na vijfhonderd jaar geleefd te hebben zou de feniks hoog in een eik een nest van schors, kruiden en mirre maken. Als hij erin zat vloog het in brand. De geur van de kruiden neemt de ziel van de oude feniks mee. Het lichaam verbrandt en er komt een kleine feniks uit. Hierin nam de oude ziel weer plaats om weer 500 jaar te leven. Voordat hij door de Grieken werd teruggehaald, verscheen de feniks, de goddelijke vogel, voor het eerst in Egypte; het is een grijsachtige reiger, een dier dat verbonden was aan de seizoenen en getijden van het water van de Nijl. De Egyptenaren dachten dat hij zichzelf voortplantte om mee te doen aan de feesten van de wedergeboorte van de natuur. Toegevoegd na 3 minuten: Phoenix is dus eigenlijk het Engelse woord voor feniks: http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_%28mythology%29 Hier zie je wat phoenix allemaal nog meer kan betekenen: http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Feniks

Het woord Phoenix komt uit het Latijn. Daar is het ontstaan naar het Griekse phoinix, wat 'reigerachtige vogel' betekent. In het Nederlands kennen wij de mythische vogel als feniks. Volgens de oude Griekse verhalen was Phoenix een vogel, die op gezette tijden uit Arabië of Indië naar Heliopolis (= Zonnestad) in Egypte kwam vliegen. Hier bouwde hij dan op de tempel van de Zonnegod een nest, en daarin liet hij zich verbranden om verjongd uit de as weer omhoog te stijgen. Zo werd de feniks het symbool van onsterfelijkheid of van vernieuwde jeugd, schoonheid en kracht.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/feniks

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100